More

  Zašto nema principa: Potrebni (ni)su zamjenici direktora u svim javnim ustanovama i preduzećima u Brčkom

  - Advertisement -

  Dio predstavnika vladajućih političkih struktura na području Distrikta već nekoliko mjeseci intenzivno zagovara tezu da u svim javnim preduzećima i institucijama, treba imenovati zamjenike direktora kako ne bi bilo izuzetaka. Trenutno su od tog pravila izuzete četiri ustanove odnosno institucije, čiji su osnivači Vlada, odnosno Skupština Distrikta.

  Činjenica da su u nekim javnim ustanovama, institucijama i preduzećima u Distriktu različita rješenja kad je najuži menadžment u pitanju, jer u nekim uz direktora egzistitraju i njegovi zamjenici dok u drugim to nije slučaj.

  Siniša Golić, zastupnik i predsjednik brčanske Partije demokratskog progresa, te predsjednik Komisije za ekonomski razvoj brčanske Skupštine, ističe da su razlog tome različiti zakoni na osnovu kojih su ustanove formirane.

  „U Brčkom egzistira deset ustanova i preduzeća koja su formirana po različitim zakonima. Imamo tri javna preduzeća koja su formirana po osnovu dva zakona. Riječ je o JP Putevi, Komunalno i Luka. Na osnovu zasebnih zakona formiran je i Zavod za planiranje projektovanje i razvoj, Zavod za zapošljavanje, te Fond zdravstvenog osiguranja. U treću grupu se ubrajaju pravna lica koja su formirana prema Zakonu o pravnim licima Distrikta, gdje spadaju RNU Radio Brčko, Zavod za zapošljavanje, Razvojno-garantni fond i Turistička organizacija Brčko“, prije svega akcentira Golić.

  Posljednje četiri u nizu navedenih organizacija i ustanova (RNU Radio Brčko, Zavod za zapošljavanje, Razvojno-garantni fond i Turistička organizacija) su bez zamjenika direktora, uz činjenicu da su sva četiri direktora navedenih organizacija iz reda srpskog naroda, pitali smo Golića, treba li zbog specifičnosti Distrikta i tu imati zamjenike direktora.

  „Iz našeg ugla nesporno je da sva javna preduzeća, treba da prevashodno posluju na tržištu, da imaju veći broj zaposlenih i raspolažu velikim finansijskim sredstvima. Na osnovu rečenog smatram da ova preduzeća, zbog obima ovlaštenja i posla kojim se bave, trebaju, odnosno mogu da imaju zamjenike direktora“, akcentira Golić, dodajući da nije za zamjenike direktora, odnosno pozicije koje se popunjavaju samo forme radi.

  Golić takođe ističe da zastupa stav da između situacije „svuda i po svaku cijenu zamjenici direktora“ ili da zamjenika nema ni u jednoj ustanovi i preduzeću, on je za to da ih uopšte nema.

  „Ovakav stav temeljim na tvrdnji da ako je već neko zamjenik direktora on treba da ima i značajan dio i opis poslova kojima će se baviti, što je slučaj u sadašnjim javnim preduzećima. Kad je riječ o ustanovama koje nemaju zamjenike direktora treba imati u vidu njihove nadležnosti, mogućnosti i budžete“, apostrofira Golić.

  Ovdje je značano imati u vidu mehanizme, način i nivo odlučivanja pravnih lica koja nemaju zamjenike direktora, jer je taj nivo znatno manji u odnosu na druge.

  „Direktor u pravnom licu bez zamjenika je direktno odgovoran ne samo Upravnom odboru, već i šefu Vladinog odjeljenja posredstvom kojeg je formirano navedeno pravno lice, što praktično znači da imaju najniži nivo samostalnosti u odlučivanju. Stoga jasno naglašavam da nisam pristalica teze po kojoj, da bi se „zadovoljila forma“ moraju postojati pozicije zamjenika direktora“, kaže Golić.

  Otvorenost za svaku vrstu razgovora u Distriktu, svijestan je toga i Golić, mora uvjek da postoji.

  „Mi jesmo za razgovore. No ukoliko razgovaramo samo argumentima onda mislim da moje tvrdnje stoje, tim prije što su predsjednici Upravnih odbora uvijek iz drugog naroda, u odnosu na direktora, a to je jedna vrsta vrlo kvalitetne zaštite afirmativnih glasova i stavova pripadnika bilo kog od većinskih naroda u Distriktu“, zaključio je prvi čovjek brčanskog PDP-a i predsjednik Komisije za ekonomski razvoj Skupštine Distrikta Siniša Golić.

   Radiobrcko.ba//Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ three = one