Zaplavljeno nekoliko kuća, Sava u porastu

  "Porastom nivoa podzemnih voda zaplavljeno je šest kuća u brčanskom naselju Burića brdo i dvije iza gradske pijace, te nekoliko dvorišta u Srpskoj varoši", izjavio je Mirsad Hasanbašić.

  Otisak na licu mjesta saznaje da su podrumi nekoliko kuća uz Savu u mjesnoj zajednici Brezovo Polje poplavljeni, te da prijeti opasnost od ulaska vode u kuću [Otisak.ba]

  Nivo Save kod Brčkog porastao je u posljednja 24 časa dvadesetak centimetara, poplavljen je dio puta koji vodi prema brčanskoj luci i zaplavljeno nekoliko kuća, rekao je Srni koordinator za krizne situacije u Odjeljenju za javnu bezbjednost brčanske Vlade Mirsad Hasanbašić, prenosi Otisak.ba.

  “Porastom nivoa podzemnih voda zaplavljeno je šest kuća u brčanskom naselju Burića brdo i dvije iza gradske pijace, te nekoliko dvorišta u Srpskoj varoši”, precizirao je Hasanbašić.

  On je rekao da je voda u naselju Gorice, u zaseoku Tinjaši, presjekla pristupni put za desetak kuća, kao i pristupni put prema naselju Drenava u Krepšiću.

  Otisak na licu mjesta saznaje da su podrumi nekoliko kuća uz Savu u mjesnoj zajednici Brezovo Polje poplavljeni, te da prijeti opasnost od ulaska vode u kuću.

  Redovne mjere odbrane

  Redovne mjere odbrane od poplava u Distriktu su na snazi od ponedjeljka ujutro, kada je vodostaj Save u Šamcu prešao 650 cm. Vodostaj u Šamcu u srijedu u 13 sati iznosio je 684 cm.

  Vanredne mjere odbrane od poplava u Distriktu bit će proglašene ako vodostaj Save u Šamcu pređe 700 cm.

  Ekipe Odjela za javnu sigurnost konstantno su na terenu i prate situaciju. Ukoliko se ukaže potreba za hitnim intervencijama, građani mogu kontaktirati Civilnu zaštitu na broj 121.

  Zabrana plovidbe

  Kapetanija pristaništa Brčko saopštila je u srijedu da je, zbog visokog vodostaja Save i premašene kote vanredne odbrane od poplava na području opštine Brod, zabranjena plovidba od 378 do 346,75 riječnog kilometra za sva plovila.

  Zabrana plovidbe ne važi za plovila koja su angažovana na spasavanju lica i stvari, saopšteno je iz Biroa Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska za odnose s javnošću.

  Učesnici u plovidbi na ostalim dionicama rijeke Save upozoravaju se da plove smanjenom brzinom i sa povećanim oprezom.

  Zabrana traje do ukidanja vanredne odbrane od poplava, a putem saopštenja za brodarstvo Kapetanija pristaništa Brčko će obavijestiti o prestanku zabrane plovidbe.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five + five =