Zakon o fiskalnim sistemima pred Apelacionim sudom Brčko distrikta

  Osnovni i Apelacioni sud u Brčkom

  Advokat Srđan Marjanović, u svojstvu fizičkog lica, Apelacionom sudu Brčko distrikta uputio je danas prijedlog da odluku Skupštine Brčko distrikta, kojom su oktobra 2018. godine usvojene izmjene i dopune Zakona o fiskalnim sistemima i fiskalizacijom obuhvaćena i advokatska djelatnost, proglasi nezakonitom.

  U inicijativi za ocjenu usklađenosti pomenutog zakona sa Statutom Brčko distrikta i Poslovnikom o radu Skupštine, navodi se da je amandman na osnovu koga su advokati obuhvaćeni fiskalizacijom, podnijet istog dana kada je i usvajan.

  To je u suprotnosti sa Poslovnikom o radu Skupštine Brčko distrikta u kome je precizirano da pravo predlaganja amandmana na nacrt zakona koji se razmatra na sjednici Skupštine ima svaki poslanik i gradonačelnik , ali najmanje pet dana prije drugog čitanja nacrta zakona u Skupštini.

  U apelaciji se takođe navodi da sporni amandman nije razmatrala zakonodavma komisija Skupštine čime je povrijeđen Poslovnik o radu ovog tijela, što je suprotno važećim odredbama Statuta Brčko distruikta BiH.

  Ukoliko Apelacioni sud prihvati navode iz apelacije, aktuelni zakon o fiskalnim sistemima u Brčko distriktu će prestati da važi, a time i obaveza advokata za nabavku fiskalnih kasa.

  (rtvhit.com)

  Izvorno objavljeno: 30.10.2019.
  Izvor: Nula49.com

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty ÷ = twelve