Zakazana 66. redovna sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH

Šefovi poslaničkih klubova u Skupštini Brčko distrikta BiH utvrdili su danas dnevni red 66. redovne sjednice Skupštine i zakazali je za srijedu, 29. juli 2020. godine u 10 sati.

Pred poslanicima će se naći informacija o epidemiološkoj situaciji u Brčko distriktu BiH uzrokovanoj koronavirusom i oko 50 tačaka dnevnog reda.

– Razmatraćemo dugo očekivani, sasvim novi zakon o udruženjima i fondacijama, od koga se očekuje da uredi oblast rada nevladinog sektora i transparentniju podršku ovom sektoru od strane Vlade i Skupštine prilikom usvajanja budžeta za rad određenih  udruženja. Važno je istaći da imamo, u drugom čitanju, Zakon o mirnom okupljanju koji je u skladu sa evropskim  standardima i koji omogućava izražavanje mišljenja bez nekih posebnih procedura i u tom pogledu smo preteča u BiH – rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Distrikta, nakon pripremnog sastanka.

Na dnevnom redu će se naći i Nacrt zakona o vodama Brčko distrikta i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o stečaju koji će se razmatrati po hitnom postupku dok će u drugom čitanju biti razmatrani Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i građenju, Nacrt zakona o dopuni Zakona o dječijoj zaštiti, Nacrt zakona o dopuni Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji nekretnina.

– Ima značajan broj tačaka dnevnog reda koje se odnose na utvrđivanje javnog interesa kada je u pitanju javna infrastruktura ali i javnih interesa oko dodjele poslovnih prostora određenim nevladinim organizacijama i udruženjima, što je izazvalo raspravu među predstavnicima poslaničkih klubova u smislu kriterijuma za dodjelu i ko treba imati besplatno dodijeljen prostor a ko ne. To će biti vjerovatno još više istaknuto tokom rasprave na sjednici Skupštine – rekao je predsjednik Kadrić.

Dodao je da će Skupština razmatrati i više izvještaja o radu javnih preduzeća i ustanova kao i da očekuje da će zbog obimnog dnevnog reda sjednica trajati duže nego je uobičajeno.

Autor: Skupština Brčko distrikta BiH