Zahiragić: Podsjećam Milića da je gradonačelnik svih građana Brčko Distrikta

  Haris Zahiragić, član Predsjedništva Stranke demokratske akcije, reagovao je na današnji incident u Brčko Distriktu gdje je gradonačelnik zbog zastava BiH prekinuo sjednicu Vlade.

  “Najoštrije osuđujem reakciju gradonačelnika Brčkog Siniše Milića, koji je jutros odgodio nastavak redovne sjednice Vlade, problematizirajući postavljanje zastava Bosne i Hercegovine na Trgu mladih u Brčkom. Podsjećam gradonačelnika Brčkog da osim što su postavljene zastave zapravo zastave države u kojoj živi i u kojoj obnaša javnu funkciju, to su istovremeno i zastave Brčko Distrikta prema članu 11. Odluke o formiranju Brčko Distrikta”, naveo je Zahiragić.

  On je podsjetio Milića da isti član propisuje da se na teritoriji Distrikta mogu isticati zastave oba entiteta, ali se ne smije isticati zastava jednog entiteta ukoliko se pod istim uslovima ne ističe zastava i drugog.

  Pozvao je Milića da provjeri da li se odredbe ovog člana baš poštuju na terenu.

  “Pozivam ga i da zauzme stav o institucionalnim proslavama 9. januara na teritoriji Brčko Distrikta i da sankcioniše odgovorne za to. Građani Brčko Distrikta osjećaju emociju prema ovoj državi i njenoj zastavi, te iz tog razloga ne smiju biti na ovakav način komentarisani i eventualno na bilo koji način tretirani. Bez obzira na to iz koje političke stranke dolazi ili koju politiku slijedi, on je gradonačelnik svih građana Brčko Distrikta i kao takav ima obavezu uvažavati njihove stavove”, naveo je član Predsjedništva SDA.

  Supervizora za Brčko Distrikt pozvao je da stane u zaštitu udruženja i pojedinaca koji su organizovali ovu lijepu i patriotsku aktivnost.

  “Na kraju, svjestan činjenice da je Brčko Distrikt prostor koji dijeli bosanskohercegovački entitet RS na dva dijela, kao i svih aktivnosti koje vlasti tog entiteta provode kako bi Brčko Distrikt predstavili teritorijom tog entiteta, poručujem građanima Brčko Distrikta da nisu sami u svojoj borbi za Državu, što isticanje zastava u takvim uslovima svakako jeste – te najavljujem dolazak na proslavu povodom 1. marta – Dana nezavisnosti”, poručio je Zahiragić.

  Autor: Klix.ba (26.02.2020)

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty one ÷ nine =