Plinske peći ubijaju 40.000 Evropljana svake godine upumpavanjem zagađivača u njihova pluća, pokazao je izvještaj, a broj smrtnih slučajeva je dvostruko veći od onog u saobraćajnim nesrećama.
Peći izbacuju štetne gasove povezane sa srčanim i plućnim bolestima, ali stručnjaci upozoravaju da je malo svijesti javnosti o njihovim opasnostima. Prema studiji domaćinstava u EU i Velikoj Britaniji, u prosjeku, korištenje plinske peći skrati skoro dvije godine života osobe.
“Obim problema je daleko gori nego što smo mislili”, rekla je glavna autorica Huana Marija Delgado-Saborit, koja vodi laboratoriju za istraživanje zdravlja životne sredine na Univerzitetu Jaume i u Španiji.
Istraživači su pripisali 36.031 ranu smrt svake godine plinskim štednjacima u EU, a još 3.928 u Velikoj Britaniji. Kažu da su njihove procjene konzervativne jer su uzeli u obzir samo zdravstvene učinke dušikovog dioksida (NO2), a ne i drugih plinova kao što su ugljični monoksid i benzen.
“Daleke 1978. prvi put smo saznali da je zagađenje NO2 mnogo puta veće u kuhinjama koje koriste plin nego u električnim štednjacima,” rekao je Delgado-Saborit. “Ali tek sada smo u mogućnosti da odredimo broj života koji je prekinut.”
Jedno od tri domaćinstva u EU kuha na plin, što se povećava na 54% domaćinstava u Velikoj Britaniji i više od 60% u Italiji, Holandiji, Rumuniji i Mađarskoj. Peći sagorjevaju fosilni gas i izbacuju štetne materije koje zapaljuju disajne puteve. Izvještaj, koji je podržala Evropska fondacija za klimu, temelji se na prošlogodišnjem istraživanju koje je mjerilo kvalitet zraka u kućama kako bi se otkrilo koliko je kuhanje s plinom povećalo zagađenje zraka u zatvorenom prostoru. Ovo je omogućilo naučnicima sa Univerziteta Jaume I i Univerziteta u Valensiji da utvrde omjere između unutrašnjeg i vanjskog zagađenja zraka prilikom kuhanja na plin i mapiraju izloženost NO2 u zatvorenom prostoru.
Zatim su primijenili stope rizika od bolesti, dobivene iz studija o vanjskom zagađenju NO2, kako bi izračunali broj izgubljenih života.
“Glavna neizvjesnost je da li se rizik od umiranja koji se javlja s vanjskim NO2 od uglavnom saobraćaja može primijeniti na NO2 u zatvorenom prostoru od kuhanja na plin”, rekao je Steffen Loft, stručnjak za zagađenje zraka sa Univerziteta u Kopenhagenu, koji nije bio uključen u istraživanje. “Ali to je fer pretpostavka i potrebna za procjenu.”
Rezultati su u skladu sa studijom provedenom u SAD-u u maju, koja je otkrila da peći na plin i propan doprinose do 19.000 smrtnih slučajeva odraslih svake godine.
EU je ovog mjeseca pooštrila svoja pravila o kvalitetu vanjskog zraka, ali nije postavila standarde za kvalitet zraka u zatvorenom prostoru. Evropska alijansa za javno zdravlje (EPHA) pozvala je kreatore politike da postupno ukinu plinske peći postavljanjem ograničenja emisija, nudeći novac za pomoć pri prelasku na čistije peći i prisiljavajući proizvođače da etiketiraju štednjake s njihovim rizicima od zagađenja.
“Predugo je bilo lako odbaciti opasnosti plinskih peći,” rekla je Sara Bertucci iz EPHA.
“Poput cigareta, ljudi nisu mnogo razmišljali o uticaju na zdravlje – i, poput cigareta, plinske peći su mala vatra koja ispunjava naš dom zagađenjem.” Ljudi se mogu djelimično zaštititi od isparenja prilikom kuhanja otvaranjem prozora kada kuhaju i uključivanjem ventilatora.
Delgado-Saborit je rekla da su ona i njen suprug odrasli u domovima u kojima se kuhalo na električnim pločama za kuhanje, što je “čišće, sigurnije i zdravije”, ali su se kasnije preselili u dom sa plinskim pećima u kuhinji.
(Vijesti.ba)