Zabrinjavajući podaci: Na tržištu rada sve manje onih koji žele posao u Brčko distriktu

Foto: Arhiva

Podaci Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta govore da je na tržištu rada sve manje onih koji žele posao u ovoj lokalnoj zajednici, što je zabrinjavajuće.

Tokom juna i jula Zavod je objavio gotovo 100 oglasa u kojima su poslodavci potraživali blizu 200 radnika u raznim privrednim djelatnostima.

Poslodavci su najviše iskazivali potrebu za zapošljavanjem novih radnika u oblasti proizvodnje, trgovine, ugostiteljstva i transporta.

Uporedo sa povećanjem iskazivanja potreba za novim radnicima, smanjuje se i broj onih koji aktivno traže posao preko Zavoda za zapošljavanje.

Na tržištu rada već sada nedostaje značajan broj radnika zanatskih zvanja i zanimanja, a očekuje se da će se stanje pogoršavati.

Prema podacima od 31. jula, putem Zavoda za zapošljavanje posao aktivno traži 6.701 lice, od čega je najviše sa srednjom stručnom spremom (2.227), 2.028 kvalifikovanih radnika, 1.411 nekvalifikovanih, a blizu 900 je sa visokom stručnom spremom.

Očito je da su pasivne godine lokalnih vlasti, u kojima ekonomija nije bila na prvom mjestu, došle na naplatu. Svima je jasno da su brojne promjene nužne, i to pod hitno!

Novinar: Adis Mujdanović
--