Za očuvanje poljoprivrede i ruralnog turizma obećana veća podrška u 2022.

Foto: Ilustracija

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić posjetio je Općinu Kakanj i privrednike s kojima je razgovarao o aktuelnoj situaciji na tržištu i problemima s kojima se susreću s obzirom na to da je došlo do poskupljenja repromaterijala koji je neophodan za nastavak poljoprivredne djelatnosti.

S tim u vezi, Dedić je obećao veću podršku s Federalnog nivoa, a sluha za ove probleme, kako kaže imali su i kantoni, općine i gradovi.

- Reklama -

“Poljoprivredna proizvodnja iz nadležnosti FBiH u svim obavezama je izmirena, osigurali smo poticaje i kapitalne investicije za ruralni razvoj. Ovo će biti izazovna godina za poljoprivredu jer zbog poskupljenja repromaterijala troškovi proizvodnje su skuplji tako da je današnji sastanak imao za cilj harmonizirati mjere podrške kako bismo olakšali našim poljoprivrednim proizvođačima”, kazao je Dedić te dodao da će naredne sedmice održati sastanak sa svim kantonalnim ministrima u FBiH kako bi ih upoznao šta i koliko mogu očekivati.

“Općine i gradovi FBiH su planirali više od 10 miliona KM za podršku poljoprivredi, kantoni oko 35 miliona KM, a mi smo u nacrtu budžeta osigurali 101 milion. Međutim, ta sredstva će biti veća kako bi svi osigurali veću podršku i ovu godinu prošli sa što manjim odustajanjem poljoprivrednika od proizvodnje. Ljudi koji se ovim bave moraju znati koliku podršku mogu imati i kada će je imati”, dodao je Dedić.

Mirsad Zaimović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, je kazao da se sredstva sistemski vraćaju u Kakanj te da brojni zakoni koji su doneseni i projekti imaju za cilj vratiti Kaknju ono na što su se decenijama unazad žalili te da će u razgovoru s ministrima pronaći način da se pomogne proizvođačima na području ove općine.

Načelnik Kaknja Mirnes Bajatervić je pojasnio da su ove teme aktuelne te da se samo zajedničkim planovima može pomoći poljoprivrednicima.

Kooperanti mlijeka za Malak farmu Redžep Čišija i Mirnel Hadrović su kazali da su zadovoljni otkupom te da ne žele da porast cijena na tržištu utiče na njihovo poslovanje koje bi tada moglo biti ugroženo.

Nedžmin Begić, direktor farme Malak, je pojasnio da ministarstva podržavaju poljoprivredu koliko je to moguće, ali da poljoprivrednici očekuju veću podršku ove godine.

“Nadamo se da će u ovom vremenu imati malo više razumijevanja kako bi izdvojili veća sredstva s poticajima i kako bismo sačuvali poljoprivrednu proizvodnju. Vrijeme je da konačno shvatimo da je seljak čovjek od kojeg svi živimo. Imamo povjerenja u naše predstavnike i nadam se da će imati razumijevanja za nas i novonastalu situaciju”, zaključio je Begić.

Izvor: Klix.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ two = one