More

  Za napredak u izvršenju Konačne arbitražne odluke za Brčko potreban je rad na svim nivoima u BiH

  - Advertisement -

  [SAOPŠTENJE] Na proljeće, u multietničkoj zajednici u Distriktu, trebalo bi da otpočnu radovi na realizaciji posljednjeg tendera za modernizaciju Luke, sistemu vodosnabdijevanja za Brčko, infrastrukturnim projektima uz rijeku Savu, industrijskoj zoni “STUDEN & CO” Holdinga, te na rekonstrukciji mosta Gunja – Brčko, uz najavu optimalnih pravaca za buduće auto-puteve i, u vezi s tim, neophodno širenje aktivnosti na deminiranju. Ovo je sve moguće ukoliko vlasti u Brčkom, entitetima i na državnom nivou završe preostale obaveze do kraja godine.

  Ovi transformacijski projekti neće ići samo u korist građana Brčkog, nego i svih koji žive u sjevernim dijelovima Bosne i Hercegovine, bilo da se nalaze u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH.

  Pored toga, kako vlasti u Brčkom budu povećavale budžetska izdvajanja za kapitalne projekte, u lokalnim zajednicama u Distriktu bi također trebalo da dođe do poboljšanja lokalne infrastrukture.

  Ali to nije dovoljno. Kako bi se osiguralo da korupcija ne ugrozi ovaj put ka održivoj funkcionalnosti i prosperitetu, i Komisija za utvrđivanje sukoba interesa i Ured za borbu protiv korupcije moraju do naredne godine imati potpuno uspostavljene urede sa kompletnim osobljem, kako bi mogli početi ostvarivati rezultate. Za one koji će biti predmet njihovog rada bilo bi najbolje da svoje aktivnosti brzo usklade sa zakonom i propisima ili da napuste organe vlasti i javnu službu.

  Pored toga, kako bi se osiguralo da političko pokroviteljstvo i nepotizam više ne podrivaju pružanje kvalitetnih javnih usluga, bit će potrebno da se na proljeće Skupštini Distrikta podnesu na usvajanje novi Zakon o državnoj službi i Zakon o javnim službenicima i namještenicima, koji su trenutno u pripremi kako bi se u njih ugradile norme i standardi zapošljavanja koji vrijede u EU.

  Sadašnja vladajuća većina tvrdi da će ovaj mandat biti mandat promjena. Da bi se to i obistinilo, proljeće mora izgledati ovako kako je ovdje opisano, istaknuo je supervizor.

  O ovim temama razgovarano je u četvrtak i petak na sastancima koje je supervizor održao sa rukovodstvom Vlade i Skupštine Distrikta, glavnim koordinatorom Vlade, šefom Jedinice za implementaciju projekta modernizacije Luke i direktorom Luke, predstavnicima JP “Komunalno Brčko”, glavnim tužiocem Tužilaštva Distrikta, te predstavnicima Komisije za utvrđivanje sukoba interesa i Ureda za borbu protiv korupcije. Supervizor je također prisustvovao i prezentaciji predloženih pravaca za buduću mrežu auto-puteva kroz Distrikt.

  OHR
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img