More

  Za jesen odgođena rasprava o Pelješkom mostu

  Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tvrde da je materijal Vijeća ministara stigao prekasno da bi ga mogli detaljno analizirati.

  - Advertisement -

  Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u srijedu je, uoči ljetnje pauze, odlučio odgoditi raspravu o projektu Pelješkog mosta, jer je materijal koji je o tome sačinilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine stigao prekasno da bi ga zastupnici mogli detaljno analizirati.

  Na osnovu zaključka Predstavničkog doma donesenog u junu, na sjednici koja je u srijedu održana u Sarajevu, trebala je biti provedena cjelovita rasprava o tome pod kojim uvjetima Hrvatska gradi Pelješki most i ugrožava li to interese Bosne i Hercegovine, odnosno njeno pravo pristupa otvorenom moru.

  Materijal za raspravu u Predstavnički dom stigao je tek u utorak poslije podne, pa je prevladala procjena kako nije bilo dovoljno vremena za pripremu kvalitetne rasprave, pa bi se o tome trebalo raspravljati na prvom zasjedanju u septembru.

  U materijalu Vijeća ministara proslijeđenom zastupnicima je hronologija zbivanja vezanih za projekt Pelješkog mosta i u njemu piše kako je Hrvatska izvijestila susjednu zemlju o planovima za gradnju tog mosta 2005. godine.

  Raspon između stupova 200 metara

  Kao nesporna navedena je činjenica da se most treba graditi u hrvatskim teritorijalnim vodama, osnosno 400 metara zapadno od granične crte s Bosnom i Hercegovinom.

  U materijalima Vijeća ministara piše kako su uvažene sve primjedbe iz Bosne i Hercegovine na prvobitno planiranu konstrukciju mosta koja je mogla predstavljati zapreku uplovljavanju većih brodova u Neumski zaljev te kako je stoga most preprojektiran tako da njegova visina u ravni takozvanog svijetlog otvora bude 55 metara, a raspon između stupova 200 metara.

  U materijalu piše kako je još od 2006. godine ostalo otvoreno pitanje utvrđivanja prekograničnog utjecaja gradnje mosta na okoliš.

  Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je u svom izvještaju parlamentarcima navelo kako gradnja Pelješkog mosta ni na koji način ne prejudicira rješavanje otvorenog pitanja granice na moru s Hrvatskom, kao ni drugih pitanja vezanih za poštovanje i provedbu Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 10 = one