More

  Za godinu i po iz BiH je ‘trbuhom za kruhom’ otišlo 1.410 medicinskih radnika

  U BiH se školuju, ali ih BiH ne zadržava jer vlasti ne mogu napraviti sistem koji će poboljšati standard u njihovom radu i dati veće plate.

  - Advertisement -

  Od početka prošle godine iz BiH je otišlo 1.410 medicinskih radnika radi posla u inozemstvu. U BiH se školuju, ali ih BiH ne zadržava jer vlasti ne mogu napraviti sistem koji će poboljšati standard u njihovom radu i dati veće plate, piše Klix.ba.

  Svake godine odlazi i veliki broj ljekara, a naša zemlja gubi mnoštvo stručnjaka. U Unsko-sanskom kantonu se generacije školuju samo za odlazak, jer mladi već u tinejdžerskim godinama smatraju da će im u drugim zemljama svijeta biti bolje.

  Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u prošloj godini su posredovali u zapošljavanju 1.079 medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u inozemstvu. Dodajte još broj onih s višim obrazovanjem i koji se nisu zaposlili putem ove institucije. Predsjednik Komore medicinskih sestara-tehničara Kantona Sarajevo Sead Džomba kazao je kako naša zemlja poklanja obrazovane i stručne kadrove.

  “Migracija medicinskih radnika traje odavno, ali sada je drugačije, jer ne školujemo mlade prema potrebama tržišta, već se pravi klasična hiperprodukcija. Poslodavci, ministri i vlade trebaju održavati godišnje tematske sastanke kako bi riješili koliko je potrebno ovog kadra na tržištu. S druge strane, naši normativi i standardi nisu dobri i nisu usklađeni s EU, pogotovo kada govorimo o broju pacijenata na medicinsku sestru i pojedina teška odjeljenja”, rekao je Džomba za Klix.ba.

  Osim onih koji odlaze odmah nakon obrazovanja, tu je i kadar koji ima kliničko iskustvo, s mnogo godina rada i truda, a upravo takve jedva čekaju zemlje EU.

  “Nisu uložili ni centa, a dobili su formirane stručnjake koji odmah mogu početi raditi. Da biste obrazovali jednog stručnjaka u medicini potrebno je i do 100.000 eura, a mi ih poklonimo. Odlaze trbuhom za kruhom jer ovdje nisu riješeni uslovi, primanja su niska, a medicinski radnici su prezaduženi i samim tim su prinuđeni da odlaze van BiH. Plate su mizerne, pogotovo kada gledate razliku po kantonima”, naglasio je Džomba.

  Ista situacija je i s ljekarima. Manjak kadra u porodičnoj medicini prisutan je u svim kantonima, a najizraženiji je u Livanjskom, Srednjobosanskom i Unsko-sanskom. Bolnice u Republici Srpskoj u posljednjih godinu i po napustila su ukupno 193 zdravstvena radnika i to 21 ljekar i 172 medicinske sestre i tehničara.

  Procjenjuje se da u BiH nedostaje više od 3.000 ljekara te da će se zbog konstantnog odliva kadra naša zemlja za nekoliko godina naći u nezavidnoj situaciji, a ovaj nedostatak se već osjeća i stvara probleme u zdravstvenim ustanovama. Ipak, do sada nije mnogo toga urađeno da bi se situacija promijenila i zaustavilo poklanjanje pameti i znanja naših ljudi drugim zemljama.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  8 × one =