More

  Za godinu dana optužen za osam i pritvoren zbog još sedam teških krađa u Brčkom

  Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor Sulji K. (21)* osumnjičenom da je u zadnjih godinu dana izvršio seriju teških krađa u ovom gradu. Pritvor osumnjičenom, protiv koga su za ovakva krivična djela na istom području potvrđene već dvije optužnice, određen je zbog bojazni da bi mogao ponoviti krivično djelo.

  Pored nedavnih optužnica za teške krađe iz istog perioda, Tužilaštvo je u međuvremenu otvorilo dodatnu istragu protiv Sulje K. zbog sumnje da je provaljivanjem u poslovne objekte počinio još jednu seriju od sedam teških krađa. Njega se sumnjiči da je od 13. februara prošle, pa sve do 27. januara ove godine kad je uhapšen, iz trgovinskih i drugih poslovnih objekata uglavnom oduzimao novac pribavljajući imovinsku korist od pedeset do hiljadu KM.

  Podsjetimo, osumnjičeni je u novembra prošle godine, zajedno s bratom Muharemom K., koji je takođe pritvoren, optužen za saizvršilaštvo u teškim krađama izvršenim početkom septembra u dvije trgovinske radnje i u jednoj kući u Brčkom. Tereti ih se da su nakon provaljivanja iz trgovinskih objekata Dabar i Juventa oduzeli novac i prodajne artikle vrijednosti osam stotina KM, kao i da su istog dana iz jedne kuće, dok su u njoj boravili vlasnici, oduzeli novčanik s novcem. Takođe su, optužnicom iz decembra, optuženi da su početkom tog mjeseca, nakon neuspjelog pokušaja ponovnog provaljivanja u trgovinsku radnju Sava, iz radnje „Penzionerka“ oduzeli cigarete i manji novčani iznos, a potom i metalnu kasu iz marketa Yimor vrijednu oko tri stotine KM.

  Kako ga je, u međuvremenu, Policija Distrikta  povezala s još sedam izvršenih teških krađa,  Suljo K. je lišen slobode i doveden u prostorije Tužilaštva Distrikta, koje je otvorilo istragu protiv njega i odmah predložilo nadležnom sudu da mu se odredi pritvor. Postupajući po tom prijedlogu, Osnovni sud  Distrikta je u cjelosti prihvatio tužilačku ocjenu o opasnosti od ponavljanja krivičnog djela odredivši pritvor osumnjičenom u trajanju od jednog mjeseca. Po pritvaranju osumnjičenog, ovo tužilaštvo neodložno nastavlja njegovo daljnje procesuiranje za krivična djela teške krađe (iz člana 281 stav (1) tačka 1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

  *Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

  Autor: Tužilaštvo BDBiH
  Izvor: Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  92 − eighty five =

  Čitano

  Povezani članci