More

  Wigemark: Dijelovi Dejtonskog sporazuma će se morati mijenjati

  Neki dijelovi Daytona morat će se promijeniti kao dio procesa pristupanja Evropskoj uniji, kaže šef Delegacije EU-a u BiH.

  - Advertisement -

  Vođa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark kaže kako će se u procesu pristupanja te zemlje Uniji neki dijelovi Daytonskog sporazuma morati mijenjati jer nisu sukladni standardima koji vrijede u drugim evropskim državama.

  “Neki dijelovi Daytona morat će se promijeniti kao dio procesa pristupanja Evropskoj uniji”, kazao je Wigemark novinarima nakon što je u Sarajevu predstavljena nova strategija Unije za regiju.

  Podsjetio je kako je dobro poznato da neki dijelovi Daytonskog ustava nisu sukladni evropskoj pravnoj praksi, što je potvrdio i Evropski sud za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”.

  “Riječ je prije svega o etničkim odrednicama uz članove Predsjedništva BiH”, kazao je švedski diplomat.

  On je rekao kako očekivane prilagodbe postojećeg bosanskohercegovačkog ustava, koji je sastavni dio mirovnog sporazuma sklopljenog u Daytonu 1995., ipak ne znače zahtjev EU-a za promjenom cjelokupnog dokumenta.

  U strategiji nema rokova

  Govoreći o izgledima i rokovima za BiH Wigemark je istakao kako je jasno da u novoj strategiji ništa nije zadano, a ukoliko BiH sama uspije ubrzati provedbu reformi, prije može i računati na članstvo.

  BiH još nije predala odgovore na upitnik Evropske komisije, koji je toj zemlji dostavljen još u decembru 2016., i još je neizvjesno kada će to uopće učiniti. Učini li to uskoro, nagađalo se kako je moguće da Komisija kandidatski status odobri BiH tokom 2019.

  Wigemark je kazao kako EU, na osnovu dosadašnjeg iskustva, ostaje oprezna pri uspostavi bilo kakvih rokova kada je BiH u pitanju.

  “Ovo je otvorena utrka i svi će biti tretirani jednako, iako su neke države u prednosti, no te se stvari mogu promijeniti”, kazao je Wigemark

  Podsjetio je kao u Makedoniji nije bilo napretka uprkos kandidatskom statusu, a slično je ranije bilo i slučaju BiH.

  Na pitanje kako međunarodna zajednica odnosno EU mogu pomoći da se ubrza evropski put BiH, on je odgovorio kako je BiH uprkos svim preprekama ipak uspjela i sama postići značajan napredak u protekle tri godine.

  Kazao je kako dugo popunjavanje upitnika nije izneđujuće s obzirom na složeni ustroj zemlje.

  “Očekujemo da će odgovori biti spremni ovog mjeseca, a Evropska komisija će odmah nakon toga početi procjenu”, kazao je Wigemark.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety one − 84 =