More

  WHO istražuje povezanost smrti djece u tri zemlje sa sirupom od kašlja

  Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) istražuje da li postoji ikakva veza između proizvođača čije se kontaminirane sirupe za kašalj povezuju sa smrću više od 300 djece u tri zemlje.

  WHO je u sirupima otkrila neprihvatljiv nivo toksina i sada traži više informacija o specifičnim sirovinama koje su koristili šest proizvođača u Indiji i Indoneziji za proizvodnju lijekova povezanih sa nedavnim smrtnim slučajevima djece, kao i da li su sirovinu dobivali od istih dobavljača.

  WHO također razmatra da li je neophodno savjetovati roditelje u cijelom svijetu da preispituju upotrebu sirupa u liječenju djece uopšte dok nisu riješena pitanja sigurne upotrebe nekih od njih. Također WHO sada preispituje da li i kada su ti medicinski proizvodi neophodni, piše Reuters.

  Veći broj smrti djece zbog problema sa bubrezima zabilježen je u julu 2022. godine u Gambiji, nakon čega su uslijedili slučajevi u Indoneziji i Uzbekistanu.

  WHO je saopštila da su smrtni slučajevi povezani sa sirupima protiv kašlja bez recepta koje su djeca uzimala za uobičajene bolesti i koji su sadržavali toksin, dietilen glikol ili etilen glikol.

  Do danas je WHO identificirala šest proizvođača lijekova u Indiji i Indoneziji koji su proizvodili sirupe. Ovi proizvođači su ili odbili komentirati istragu ili su negirali korištenje kontaminiranih materijala koji su doprinijeli bilo kakvoj smrti.

  “Ovo nam je od najvećeg prioriteta, da više ne vidimo smrt djece od nečega što se može spriječiti”, rekla je portparolka WHO Margaret Haris.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  69 + = seventy nine

  Čitano

  Povezani članci