More

  Watchdog u borbi protiv korupcije?

  spot_imgspot_img

  Obzirom da postoje različiti načini uključivanja organizacija civilnog društva u zaštitu ljudskih prava, mnoge su posvećene borbi protiv nepravde a samim tim i u borbi protiv korupcije. Ove organizacije djeluju kao „agenti promjena“ i kritični učesnici, dok su drugi „psi čuvari” i konstruktivno kritikuju državu, privatni sektor ali i međunarodne organizacije.

  Neprofitni sektor u BiH, bilo pojedinačno kao jedna organizacija, bilo u vidu neke mreže, treba da djeluje posticajno i da stvara na određeni način „role model”, odnosno okvir za postizanje što većeg utjecaja u našem društvu u svim oblastima pa tako kada je i borba protiv korupcije u pitanju. Nadzor, praćenje i monitoring aktivnosti koji mi danas označavamo kao watchdog pristup je jedan od glavnih alata koje koriste organizacije civilnog društva koje se bave borbom protiv korupcije.

  Postavlja se pitanje šta je zapravo „watchdog“ i šta ustvari „watchdog“ podrazumijeva generalno i kada je sama korupcija u pitanju?

  U samom uvodu u watchdog bitno je znati da se radi o nečemu što ste do sada svi sigurno koristili, bilo svjesno ili nesvjesno, jer ste zaista bili u potrebi i prilici da nešto i/ili nekoga „štitite“.

  Kada govorimo o watchdogu moramo posebno imati u vidu da zapravo radi o pojedincu ili grupi (uglavnom neprofitnoj, nevladinoj, odnosno organizaciji civilnog društva) koja pazi tj. prati određeni „entitet“ ili određeni element od interesa za zajednicu i upozorava članove zajednice kada se pojave potencijalni ili stvarni problemi.

  Putem watchdog pristupa, pojedinci ili organizacije mogu pratiti ili paziti bilo šta, od postupanja pojedinca do politike, odluka izvršnih organa vlasti. Upravo iz tog razloga watchdog pristup se koristi kao značajan alat i u borbi protiv korupcije u svijetu pa tako i u Bosni i Hercegovini.

  Kako bismo pravilno bili organizacija civilnog društva u ulozi „watchdog“ organizacije u borbi protiv korupcije moramo voditi računa o sljedećim elementima watchdog djelovanja: period, podaci, situacija, norme, alati, izvještaj i procjena. Dakle, jako je bitno da znamo šta posmatramo.

  Postoje brojni razlozi zbog kojih organizacije civilnog društva treba da djeluju kao watchdog u oblasti korupcije, tj. da budu nadzor, čuvar. Većina njih ima veze s činjenjem ispravnih stvari i služenjem društvu radi opšte koristi, društvene koristi i dobra.

  Na pitanje zašto watchdog primijeniti u borbi protiv korupcije može nam odgovor dati sam cilj praćenja:

  • Praćenje rada i aktivnosti javnih službenika ili drugih subjekata – odnosno poštivanje određenih normi ponašanja i zakonskih propisa;
  • Utvrđivanje uzroka određenog ponašanja prikupljanjem informacija;
  • Fokusiranje na pojedince ili slučajeve – isticanje dobrih/loših primjera.

  Razlozi koji nas dovode da postanemo wachdog u borbi protiv korupcije mogu biti sljedeći:

  • Lični interes, dakle lične prirode;
  • Želja da zaštitimo;
  • Svjesnost građana;
  • Održavanje vlasti u rukama zajednice;
  • Prevencija od loših posljedica;
  • Promocija socijalne pravde i društvenih promjena.

  Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.

  Čitano

  Povezani članci