More

  Vučić postavio čudno pitanje: Što, mangupi svjetski, ne bombardujete Moskvu

  Predsjednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić gostujući na srbijanskoj televiziji govorio je o političkim temama u Srbiji i svijetu.

  Vučić je rekao da ne može otkriti ko je i šta tražio od Srbije kada su u pitanju odnosi Srbije sa Rusijom.

  Suština je u tome da je Srbija u veoma teškoj poziciji i to nije samo politika, već je i ekonomija i ja tu vrstu zabrinutosti ne mogu da sakrijem i da hoću – rekao je Vučić.

  Posljednja odluka Evropskog vijeća je veoma teška i vrlo čudna. To se tiče uvoza nafte, ali ne samo i toga, jer mi nemamo svoju naftu, ona je do 2008. godine isisana. Već se tiče uvoza hemikalija koje su potrebne za Rafineriju – rekao je Vučić i dodao da, ukoliko Srbija ne riješi jedan problem “neće da postoji”.

  Tražimo rješenja. Danas su ljudi iz mog kabineta imali video-konferenciju sa partnerima iz EU – rekao je Vučić.

  Za ratni sukob je potrebno dvoje

  Iako je bio veliki pritisak zapadnih zemalja na Srbiju, Vučić kaže da je donio odluku da Srbija to odbije.

  To sam uradio zato što sam procijenio, uprkos velikim pritiscima, da možemo izgurati bez toga. Danas su stvari mnogo teže nego tada. Kada govorite o sukobu u Ukrajini i na prostoru bivše Jugoslavije, za ratni sukob je uvijek potrebno dvoje. Nije bilo Miloševićeve krivice prije početka NATO agresije, ali je morao da shvati posljedice. To bih poručio Zelenskom i Putinu. Da li neko danas u Ukrajini računa da će se neko se umiješati, a na kraju će zaključiti isti sporazum, samo će zemlja biti mnogo više devastirana nego danas. Suštinsko je pitanje da li i jedni i drugi žele prekid rata ili žele pobjedu. Plašim se da svi žele pobjedu. Kada svi žele samo pobjedu, mislim da će biti sve lošije. Plašim se da će to za nas biti veoma teško. Naša pozicija u ovom trenutku je užasna – rekao je Vučić.

  Dodaje da se brine šta će biti sutra.

  Ne znam da li će nekom sutra pasti na pamet da prekine plinovod iz Bugarske ili neće. Ludilu u svijetu nema kraja. Više niko ne razmišlja. Svi čekaju poraz onog drugog. Na Zapadu čekaju poraz Rusije, u Rusiji poraz Zapada, u Ukrajini očekuju da se Zapad umiješa – rekao je on.

  Suočavamo se problemima za koje nismo krivi

  Vučić kaže da Srbija ne može uvesti koks iz Ukrajine za željezaru u Smederevu, kao ni da uveze naftu iz Emirata.

  Suočavamo se sa problemima za koje nismo krivi – rekao je Vučić.

  Bugajski kaže da je Beogradu potreban drugi Majdan. Pa jesi li usrećio one sa prvim Majdanom. Da li lijepo žive sada. Još jedanput biste ovu zemlju da unesrećite. Malo vam je bilo 1999. i 2000. Ponovo da imamo katance na fabrikama i lopovsku privatizaciju. To je želja? Zbog čega – upitao se nervozni Vučić.

  On kaže da Kina čeka Kongres Komunističke partije i da će Kina do tada čuvati mir.

  Oni će biti oprezni, ali neće ići uz američku matricu. To je najviše zahvaljujući odlukama Xi Jinpinga. Dobro ga poznajem i ne verujem da će ići uz američku matricu – tvrdi Vučić.

  Prešutio sam

  Milo Đukanović, Albin Kurti i dio bošnjačkog rukovodstva vode kampanju protiv Srbije, kaže Vučić, ali odgovora nema.

  To što je Željko Komšić govorio o Srbiji u Briselu ovih dana, a niko mu nije odgovorio, ali ne zato što se plašimo. Prešutio sam i na intervju Mila Đukanovića kome su za sve krivi Vučić i SPC – rekao je on.

  Nije valjda Srbija na Kosovu bila gora nego Rusija danas. Srbija nije sprovela agresiju protiv bilo koga 1999. godine. Prema shvatanju međunarodnog prava Rusija sprovodi agresiju. . . Moje pitanje je, što onda, mangupi svjetski, ne bombardujete Moskvu, a bombardovali ste Beograd – kazao je Vučić.

  Agencije/Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  18 ÷ = two

  Čitano

  Povezani članci