More

  Vučić: Podići razmjenu na dvije milijarde eura

  Predsjednik Srbije nastavio je posjetu Sarajevu sastankom s članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH.

  - Advertisement -

  Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je posjetu Sarajevu sastankom s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine, a ispred zgrade parlamenta priređen je svečani doček.

  Vučić izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, da su razgovarali o podizanju trgovinske razmjene dvije zemlje na dvije milijarde eura, što bi bilo od velikog značaja za BiH i, naravno, za Srbiju.

  “I mi ćemo to da radimo”, rekao je Vučić i dodao da je u razgovoru bilo riječi o Podrinju, odnosno kako ojačati taj dio Srbije i BiH infrastrukturno.

  “Razgovarali smo i o nekim entitetskim pitanjima, o kojima će se razgovarati i na entitetskom nivou”, rekao je Vučić.

  Vučić je istakao da je zadovoljan atmosferom i razgovorima u Vijeću ministara BiH u Sarajevu, što je, kako je rekao, veoma važno.

  U delegaciji, koju predvodi Vučić su i potpredsjednici Vlade Srbije i ministri Zorana Mihajlović i Rasim Ljajić.

  Poslije šest godina ovo je prva zvanična posjeta predsjednika Srbije Bosni i Hercegovini, a Vučić se tokom prve posjete BiH u svojstvu šefa države sastao sa najvišim zvaničnicima u Sarajevu i posjetio je Istočno Sarajevo.

  Predsjednik je sa zvaničnima u BIH razgovarao o neriješenim pitanjima granice dvije zemlje, ekonomskim temama, ali i određenim političkim pitanjima.

  Vučić je u četvrtak, poslije razgovora sa članovima Predsjedništva BIH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem rekao da BIH u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja, koji to pokazuje poštovanjem teritorijalnog integriteta i jačanjem političkih i svih drugih veza.

  On je rekao da se upravo završava formiranje komisije za granicu i izrazio uvjerenje da će se uskoro riješiti taj problem, podsjetivši da još tri posto treba da se riješi.

  Poziv u posjetu Beogradu

  Navodeći da je rješenje blizu, Vučić je istakao da bi to bio izvanredan signal za regiju i BIH i da bi se na taj način pokazalo da je međusoban dogovor moguć.

  Uputio je članovima Predsjedništva BiH poziv da dođu u Beograd, a ako se završe mnoge stvari do kraja godine, pozvao bi i evropske zvaničnike.

  Govoreći o potopljenom zemljištu rekao je da bi se poravnanjem taj problem mogao skinuti s dnevnog reda.

  Što se tiče infrastrukturnih projekata koji povezuju dvije zemlje poručio je da je Srbija spremna, a uskoro i potpisuje ugovor za dionicu Čačak-Požega, da isfinansira preostalih 60 kilometara do Kotromana.

  Ukazao je da je dao prijedlog da se završi svih 11 mostova koji spajaju Srbiju i BiH, a čije obnavljanje kasni zbog sitnih stvari u BiH.

  ‘Historijska posjeta’

  Založio se i za uklanjanje svih barijera u trgovinskoj razmjeni, o čemu će danas biti, kako je najavio, razgovora između resornih ministara.

  Vučić je u četvrtak posjetio i Istočno Sarajevo gdje je razgovarao sa gradonačelnikom Nenadom Vukovićem i načelnicima šest opština.

  Vuković je rekao da je posjeta predsjednika Srbije Istočnom Sarajevu historijska i da je Vučić najvažniji gost od osnivanja tog grada 1993. godine.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety eight − ninety three =