More

  Vučić održao govor u svom stilu: Srbe pozivam na Kosovo, a međunarodnu zajednicu da urazumi Kurtija

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Policija Kosova je u ponedeljak na sjeveru zemlje upotrebila sprej kako bi rastjerala građane, koji su pokušali da probiju kordon policije i uđu u zgradu opštine Zvečan. Tu su intervenisali i službenici Mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR).

  Najprije je KFOR upozorio demonstrante u Zvečanu da se raziđu, ali nisu poslušali.

  Prisustvo KFOR-a pojačano je, pored Zvečana, i u Leposaviću te Zubinom Potoku, opštinama naseljenim većinski srpskim stanovništvom, u kojima je posljednjih dana došlo do tenzija.

  Situacija na Kosovu je tokom dana eskalirala, pa je tako povrijeđen 41 vojnik KFOR-a, a u bolnice pristižu ranjeni.

  “I ćorav i politički nepismen mogao bi da razumije šta je to što je bilo pripremano za danas na Kosovu” istakao je Vučić.

  Pozvao je Srbe na Kosovo, iako zna kako se osjećaju i koliko im je teško, da ne ulaze u sukobe sa NATO-om. Posljednji put ponavljam i molim međunarodnu zajednicu da urazumi Albina Kurtija, naglasio je Vučić. Ukazao je i da su u skladu sa situacijom rasporedili snage na mjestima gdje je to neophodno.

  “Nećemo dozvoliti ni progon, ni progon, ni ubijanje našeg naroda. Pozivam Srbe na Kosovo, znam kako se osjećaju i koliko im je teško, da ne ulaze u sukobe sa NATO-om, ne zato što sam uplašen ili zato što je bilo ko od nas uplašen, već zato što je to ono što Kurti najviše želi”, rekao je Vučić.

  “Pozivam ih da kada protestuju, jer znam da se oni neće pomiriti sa okupacijom svojih zgrada, svojih gradova i kuća, da to čine na miran način baš kao što su i danas činili, da sjede, jer kada se na miran način suprotstavljaju albanskom okupatoru tada niko ne može da ih pobijedi”, naglasio je predsjednik.

  “Zapuca li albanski okupator tada će situacija biti potpuno drugačija. To je stvar koju sam saopštio svima u NATO-u”, poručio je Vučić.

  “Posljednji put ponavljam i molim međunarodnu zajednicu da urazumi Albina Kurtija, da ga ne urazumljuju besmislenim saopštenjima, a da mu pri tome daju sve, već da preduzmu mjere, ako to ne učine plašim se da će za sve nas biti kasno”, rekao je Vučić.

  Što se Srbije tiče, dodaje, dat će sve od sebe da sačuvaju mir.

  “Građani cijele Srbije treba da znaju da imaju odgovorno rukovodstvo, da svakog sekunda vodimo računa o interesima svakog građanina Srbije, da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir, ali da također nećemo dozvoliti ni progon, ni pogrom, ni ubijanje našeg naroda na Kosovu i Metohiji”, zaključio je Vučić.

  Rasporedili smo u skladu sa situacijom naše snage na mjestima gdje mislimo da je to neophodno, mi ćemo noćas više mjesta sa našim vojnicima obići, rekao je Vučić.

  Istakao je da danas razgovarao sa predstavnicima najvažnijih zemalja i EU, kao i da je za sutra ujutru u 8 sati zakazan sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte.

  Srbi na sJeveru su se jutros u sedam okupili da bi iskazali svoje nezadovoljstvo nelegalnim preuzimanjem lokalnih samouprava, a KFOR nije zaštitio Srbe i nije spriječio nasilje, rekao je Vučić.

  Jutros su ih, navodi, sačekali vojnici Kfora i bodljikava žica, i takozvani gradonačelnici.

  “Iako smo mjesecima govorili da Albin Kurti ima samo jednu želju da izazove sukobe na Kosovu i da dovede do krvoprolića cijeli region, malo ko je želio da čuje istinu i htio da razumije šta je suština svega što se dešava na Kosovu”, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić.

  “I sve u organizaciji Albina Kurtija, sve sa njegovom željom da dođe do velikog sukoba između Srba i NATO-a, a on koji je jedini krivac za sve što se događa da pere ruke i kaže kako to sa njim nema nikakve veze”, poručio je Vučić.

  Jake snage KFOR-a razbile su danas popodne skup građana koji su bili okupljeni ispred opštine Zvečan. Korišteni su suzavac i šok-bombe.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × six = twelve