More

  Vučić: Ne možemo zaustaviti ulazak Kosova u UN

  Plan za Kosovo nije više samo francusko-njemački, već mnogo više od toga, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti. Ističe da mu je na sastanku “velike petorke” rečeno da moramo da prihvatimo plan, kao i da ćemo se u suprotnom suočiti s prekidom procesa eurointegracija, zaustavljanjem i povlačenjem investicija i sa sveobuhvatnim mjerama u ekonomskom i političkom smislu. Poručuje i da slijedi velika borba za Zajednicu srpskih općina, kao i da ga brine što ne postoji racionalniji pristup rješavanju problema, prenosi RTS.

  “Pitanje je šta EU može da ponudi, prije dva dana je to bio samo štap ili batina”

  Nema nikakve sumnje da je nama rat u Ukrajini nama donio veliku nesreću, u svakom smislu, poručio je Vučić.

  Dodao je da nema nikakve sumnje da kada govore o ovom regionu rukovode se onim što se zbiva u Ukrajini.

  “Međutim, mislim da je pitanje onoga šta mogu da ponude, s čime sam se suočavao prij dva dana – to je samo štap ili batina, ali mi moramo da budemo fer da kažemo da je EU najveći investitor u našu zemlju, da kažemo da je EU i najveći donator”, rekao je Vučić i dodao da će EU pomoći i u izgradnji brze pruge Beograd–Niš.

  “Oni su došli sa štapom, vjerujem da će u budućnosti biti i nekih boljih i lijepih vijesti. Ja sam tražio različite stvari i pomoć i podršku EU, vidjet ćemo”, rekao je Vučić.

  “Narednih dana počet ću konsultacije s parlamentarnim grupama”

  Vučić izjavio je da će već narednih dana pozvati sve predstavnike parlamentarnih grupa na razgovore kako bi ih obavijestio šta se događa i pružio im više informacija o tome kako su tekli pregovori o Kosovu.

  “U narednih 5-6 dana ćemo početi raspravu s parlamentarnim grupama, ako žele i u Skupštini, ali prethodno želim da ih obavijestim o tome šta se dešava”, rekao je predsjednik Srbije.

  Naveo je da će ih obavijestiti o tome šta se iza toga krije i kakve su namjere, a da je večeras rekao sve što je mogao.

  Rekao je i da trenutna situacija utječe na sve, a da će u narednim danima morati da se bavi i drugim pitanjima kao što je spuštanje inflacije iako su pokazatelji Srbije bolji od drugih zemalja.

  “Da prođete bolje od jedne Rumunije na tržištu obveznica je nevjerojatan uspeh. Naši podaci su bolji. Naš javni dug će biti ispod Mastrihta 60 %. U Eurozoni je 94 % javni dug”, rekao je Vučić.

  “Na sjednici Vlade dogovoreni taktički potezi”

  Predsjednik Srbije je rekao da su na sjednici Vlade dogovoreni taktički potezi, ko će šta da preuzme na sebe.

  “U svakom slučaju sačuvat ćemo građane Srbije – ako je izbor da na jednoj strani imamo sankcije, a nema gorih sankcija od povlačenja investicija, ili ćemo s druge strane da prihvatamo sve odmah, što znači Kosovo u UN, ja sam za onaj put kompromisa koliko je moguće boriti se. Više se ne govori o međusobnom priznanju, što znači da smo ipak nešto postigli, ne govori se da moramo da glasamo za, možemo da glasamo i protiv, ali da moramo da prihvatimo njihovo članstvo. Tu se ne govori ni o našem odobravanju o ulasku Kosova u UN, ali bismo de fakto prihvatili njihovo članstvo, odnosno pomogli drugima da ga izglasaju”, rekao je Vučić.

  Kaže da će pokušati da Srbe na Kosovu niko ne maltretira, da mogu da idu svaki dan u školu, na posao, i da se sačuva jedinstvo i cjelovitost zemlje.

  Biće veoma teško, kaže, ali naše je da se borimo.

  Vučić je rekao da zna šta će da odluči, ali da će o tome što je bitno za zemlju odlučivati organi države i njeni građani, a ne on lično.

  “Srbija mora da razgovara i nastavi svoj evropski put”

  Aleksandar Vučić je rekao da Srbija mora da razgovara i nastavi svoj evropski put.

  “Naš plan je da radimo mnogo više i mnogo jače, da radimo na reformama našeg pravnog i medijskog sistema, da pokušamo da budemo u svemu najbolji, da radimo i razgovaramo i s Albancima i Evropljanima o svim pitanjima”, rekao je Vučić.

  Narodu je poručio da vjeruje državnom rukovodstvu i da ništa nije potpisano.

  “Neće se ni danas, ni sutra dogoditi bilo šta, a kada budemo suočeni s konačnim zahtjevima o tome će se izjasniti i Narodna skupština, možda i narod, a možda i sve druge institucije i cjelokupno srpsko društvo”, rekao je Vučić.

  Ponovio je da je pred Srbijom težak period i da će nam trebati više truda i rada.

  Veoma je važno, istakao je, da pokažemo da želimo mir, da pokažemo šta je što želimo da radimo u budućnosti.

  “Podsjetit ću da je Milošević do posljednjeg trenutka mislio da nijedna bomba neće pasti, a onda je trebalo nekoliko dana da se osvijesti da bombe padaju po Srbiji”, rekao je Vučić.

  “Mi smo na Vladi dogovorili taktičke poteze, sačuvat ćemo građane Srbije i Srbiju”, rekao je Vučić.

  “Mogao sam da kažem da nećemo da razgovaramo, ali bi bilo posljedica”

  Navodi  da je prihvatio razgovore ne zato da bi kupovao vrijeme jer Albin Kurti će činiti sve da ne formira ZSO, a što hronološki prvo sledi, već jer Srbija ne smije da ostane izolirana.

  “Ja sam shvatio da nas niko ne sluša i da ćemo morati s tim da se suočimo. Da li sam mogao da kažem izađite napolje, nećemo da razgovaramo o tome. Mogao sam, ali bi bilo posljedica. Bilo bi pitanje dana, ili sedmice, kada bi nam ukinuli bezvizni režim koji imamo s EU. Drugo što bi nam se dogodilo ne bi bilo više stranih investicija, a mnoge bi se i povukle iz Srbije”, rekao je Vučić.

  Vučić je rekao da samo Nijemci u našoj zemlji zapošljavaju 80.000, a ako se uzmu i Amerikanci, Francuzi i Italijani ona je taj broj još toliki.

  “S Njemačkom imamo 8,2 milijarde eura, od toga isplaćujemo plate i penzije, a da ne pričam šta bi značilo da Srbija bude izolirana. Srbija mora sudjelovati u dijalogu, mora da nastavi svoj put, ne zato što obožavam njihovo licemjerje već zato što ekonomski moramo da opstanemo i napredujemo, ne smijemo da budemo izolirani”, rekao je Vučić.

  Predsjednik ukazuje da ga brine to što ne postoji više nikakav racionalan pristup rješavanju problema.

  “To je nešto što sam video i u razgovoru s predstavnicima najmoćnijih zemalja sveta. Šta god da sam izgovorio zasnovano na činjenicama i papirima i iznosio, shvatio sam da je isteklo vrijeme za razum, niko ne želi ni da me sluša. Ne mene, nikoga od nas. Oni imaju svoju agendu, to je poraz Rusije i u toj agendi sve što se nađe na putu biće počišćeno”, rekao je Vučić.

  Kada im kažem mora da ide prvo ZSO, oni kažu jeste, ali vidite da nije realno, dodaje Vučić.

  “Vidite da nikakvi objektivni i racionalni argumenti više ne prolaze”, poručuje Vučić.

  “Znam šta će se dogoditi, mi želimo kompromis i razgovore. Uvijek smo ih željeli. Želimo da pokažemo konstruktivan pristup na svakom mjestu. Obe strane moraju da čine ustupke, razumjeli smo to, ali je problem u tome kada vidite da jedna strana može da radi šta hoće i da u tome bude nagrađena”, istakao je Vučić i dodao da su “sve ovo bile jednostrane akcije Kurtija i njegovog režima, a oni su nagrađeni dobijanjem bezvizne liberalizacije, nagrađeni prijemom njihovih papira za EU, nagrađeni suštinski ulaskom u Savjet Evrope hoće li biti za šest mjeseci, godinu ili godinu i po potpuno svejedno, biće”.

  “Slijedi velika borba za Zajednicu srpskih općina”

  Vučić poručuje da moramo da radimo i da razgovaramo sa evropskim posrednicima, kao i Albancima i da pokušamo da pronađemo što je više moguće kompromisnih rješenja u brojnim pitanjima.

  “Mi ne možemo da spriječimo njihov ulazak u neke međunarodne organizacije poput Saveta Evrope, ne možemo da spriječimo ni njihov ulazak u NATO iako sam rekao da ako od nas očekuju aplauze za tako nešto da ih neće dobiti, ali mi to ne možemo da spriječimo”, kaže Vučić.

  Ono što možemo je, kako kaže, da razgovaramo kako da podižemo stepen povjerenja između nas i Albanaca i kako da izgradimo poziciju za neki budući dugotrajni mir.

  “Prije svega mora da bude formirana Zajednica srpskih općina”, naglašava Vučić.

  “ZSO nije i ne može da bude nevladina organizacija, ona ima svoja 22 principa potpisana u Briselu 2015. godine. Tu postoje ciljevi, organizaciona struktura, to govorim jer bi neki drugi da stavljaju kako treba da izgleda ZSO, a zna se kako ona treba da izgleda”, rekao je Vučić.

  “Samo želim da kažem da sada slijedi velika borba za ZSO, očigledno je da će pokušavati da kažu da 21 od ova 22 ova principa nije u skladu s ustavom Kosova i da zato neće to da urade, ali vidio sam odlučnost Amerikanaca po tom pitanju, vjerujem da će u narednim mjesecima koji su pred nama konačno moći da bude završeno”, dodaje Vučić.

  “Saopćili su mi u drugoj rečenici da plan mora biti prihvaćen”

  Predsjednik Srbije je rekao da mu je u drugoj rečenici na sastanku “velike petorke” rečeno da  moramo da prihvatimo plan.

  “U drugoj rečenici koja mi je saopćenje rečeno je  – morate  da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora biti prihvaćen, suočit će se – pod jedan s prekidom procesa eurointegracija, pod dva sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija i pod tri sa sveobuhvatnim mjerama u ekonomskom i političkom smislu koje će naneti veliku štetu Republici Srbiji”, rekao je predsjednik Vučić.

  Zatim je, kaže Vučić, to ponovljeno tri puta u toku razgovara i da je on na to snažno reagirao.

  “Nama nema napretka u Evropi ako ne sarađujemo”

  Predsjednik Srbije je rekao da smo od dolaska Albina Kurtija na vlast imali 288 incidenata, samo u ovoj godini 10 teških incidenata, uključujući i današnje ranjavanje Miljana Delevića.

  “Oni traže sukob jer žele da NATO uđe u sukob sa Srbijom, a da oni izbjegnu formiranje ZSO i to je cijela njihova taktika”, rekao je Vučić.

  Predsjednik je rekao da ne možemo da promijenimo činjenicu da su se svi međunarodni zvaničnici više uznemirili “zato što je Rada Trajković sjedila dva sata na klupici na administrativnom prelazu nego što su Srbi šikanirani, hapšeni, ranjavani”.

  “Oni su došli s jednim planom koji smo prvi put vidjeli prije 60 dana. Bez ikakve krivice Srbije, nije upucan nijedan Albanac, nikoga nismo napali, oni su došli i pokazali plan a zatim 13. decembra na frankofonskom skupu, svi prihvatili plan i pet zemalja nepriznavača, jer su im objasnili da nema eksplicitnog priznanja i iako su prikrili činjenicu da postoji implicite obaveza da se ne protivimo ulasku Kosova u UN. Time je taj plan postao ne formalno ali de fakto novi pregovarački okvir za Srbiju. Nama nema napretka u Evropi ako ne sarađujemo”, naglasio je predsjednik Srbije.

  Vučić je rekao da oduvijek smatrao da je zamrznuti konflikt najgore rješenje a da je traženje kompromisa jedino rješenje.

  “Moramo da razgovaramo sa svima i da tražimo rješenje, nama je potreban mir s Albancima i odgovoran pristup”, rekao je Vučić.

  “Velika je nervoza u Evropi, nema toleriranja bilo kakvog iskakanja”

  Aleksandar Vučić kaže da smo u različitim medijima prethodnih dana vidjeli prvu verziju, koja se ne razlikuje mnogo od druge verzije, tzv. francusko-njemačkog plana, koji, kako kaže, više nije francusko-njemački plan, već nešto mnogo više od toga.

  “Plašim se da niko nije želio da govori o kontekstu, okolnostima i onom s čime se Srbija suočava”, rekao je Vučić.

  Kada gledate neki papir više je nego lako pronaći mnogo zamjerki, a u ovom papiru teško da možemo bilo šta da nađemo čime smo oduševljeni, naprotiv, poručuje Vučić.

  “Upravo zbog činjenice da su promijenjene  geopolitičke okolnosti, velika je nervoza, Evropa je u de fakto ratu kako god oni govorili, nema toleriranja bilo kakvog iskakanja u političkom smislu i s druge strane žele da u svom dvorištu, a Zapadni Balkan i Srbija su njihovo dvorište, da tu vide sve onako kako oni žele”, navodi Vučić.

  “Postavlja se pitanje šta je još doprinijelo situaciji da se izađe s ovako oštrim pristupom i dozom hitnosti od strane evropskih zvaničnika podržanih od strane Vašingtona”, istakao je Vučić.

  Ukazao je da je poslije izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, to postalo jedan od najvećih problema za Srbiju.

  Najprije što smo na radaru svima jer nismo uveli sankcije Rusiji, a zatim, dodaje, zbog incidenata za koje optužuje kosovsku stranu.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × 2 = fourteen

  Čitano

  Povezani članci