Vučić – Dodik: Izgradnja auto-puta Beograd – Bijeljina preko Kuzmina počinje u junu

  Srbija će pomoći i razvoj opština u RS kroz rekonstrukciju, renoviranje i izgradnju bolnica, domova zdravlja, škola i vrtića na teritoriji RS, a Vučić je kazao da će Srbija pomoći i ukoliko Federacija BiH bude zainteresovana.

  Foto: AA

  Radovi na izgradnji auto-puta Beograd – Bjeljina preko Kuzmina trebalo bi da budu otvoreni do kraja juna, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, javlja Anadolu Agency (AA).

  “Mi ćemo zajedno da otvorimo radove, nadam se na kasno proleće ili rano leto, na auto-putu od Beograda ka Bjeljini preko Kuzmina, a potom sa auto-putem Beograd – Zagreb, a onda će Republika Srpska nastaviti put prema Doboju do Banjaluke, a Federacija BiH bi trebalo da produži preko Tuzle do Sarajeva”, izjavio je Vučić.

  Srbija će do 1. juna završiti projektnu dokumentaciju za to, te će “u građevinskom smislu reči do kraja juna radovi biti otvoreni”, rekao je Vučić.

  Naveo i da je izgradnju mosta preko Save, vrijednog oko 100 miliona evra, preuzela Srbija, što će biti “deo malog poklona RS i BiH”.

  Kako je kazao, trgovinska razmjena između Srbije i BiH dostigla je 1,9 milijardi evra.

  Predsjednik Srbije je dodao i da je Dodik zamolio da se nastavi program mladim preduzetnicima do 35 godina u RS, najavivši da će za nastavak tog programa Srbija uložiti milion evra, a RS 500.000 evra.

  Takođe, Srbija će pomoći i razvoj opština u RS kroz rekonstrukciju, renoviranje i izgradnju bolnica, domova zdravlja, škola i vrtića na teritoriji RS, a Vučić je kazao da će Srbija pomoći i ukoliko Federacija BiH bude zainteresovana.

  Vučić je najavio i da bi u januaru Srbija trebalo da ima 200 miliona evra suficit u budžetu, ocijenivši da je to dobar signal za “naše ljude”, a najavio je i izgradnju memorijalnog centra Donja Gradina -Jasenovac koji će govoriti “o prošlosti i stradanjima”.

  Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo razvijanjem novih oblika saradnje sa Srbijom.

  “Skoro da nema opštine u RS u kojoj nešto nije intervenisano iz sredstava Srbije i to je važno, ne samo zbog novca nego i zbog srpskog naroda koji živi tamo”, kazao je Dodik.

  On je ukazao na “važan problem daljeg toka formiranja organa vlasti u okviru BiH”, ističući da je RS sve svoje organe formirala u decembru prošle godine, te da zbog toga što ti organi nisu formirani u Federaciji, RS trpi štetu.

  “Što se tiče BiH, ljudima mora da bude jasno da je Srbija najvažniji faktor stabilnosti i bezbednosti i razvoja”, dodao je Dodik.

  On je pozvao u ime Predsjedništva BiH Vučića da posjeti BiH kako bi se tamo nastavili razgovori o daljim mogućim projektima.

  Dodik je, govoreći o situaciji u Srbiji, pozvao sve važne faktore da se okupe i tako pojačaju pregovaračku poziciju Vučića o pitanju Kosova.

  Na pitanje da li će RS odoljeti pritiscima da BiH postane članica NATO, Dodik je odgovorio da RS stalno živi pod pritiscima.

  “U RS ne postoji spremnost i podrška tom putu”, kazao je, dodavši da bi za to bilo neophodno da se u vojsku uloži sto posto više novca, kojeg nema.

  Na pitanja novinara odgovarao je Vučić, koji je opovrgnuo tvrdnje medija da se vidio sa bivšim premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim, ističući da se sa njim nije vidio otprilike tri godine.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − one = seven