More

  VSTV BiH: Gordana Tadić imenovana za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH

  Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine na dužnost će stupiti 1. februara ove godine.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) izabralo je Gordanu Tadić za glavnu tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

  VSTV BiH je vodio računa da na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine bude imenovana osoba koja ispunjava uslove za imenovanje propisane Zakonom o VSTV-u BiH i Poslovnikom VSTV-a BiH, kao što su: stručno znanje, radno iskustvo i radni rezultati, stručna sposobnost zasnovana na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnost da nepristrasno, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje, odnos sa radnim kolegama, ponašanje van posla, profesionalna nepristrasnost i ugled, rukovodne vještine i iskustvo kao i sposobnost upravljanja ljudskim potencijalima te, kao novina u proceduri izbora rukovodećih nosilaca pravosudnih funkcija, dostavljenog programa rada.

  Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine na dužnost će stupiti 1. februara ove godine.

  Gordana Tadić diplomirala je Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1985. godine, a pravosudni ispit položila je 1995. godine. Od augusta 1985. godine do maja 1996. godine radila je kao samostalni pravni referent u Rudniku mrkog uglja “Đurđevik“ d.o.o. u Đurđeviku.

  Pravosudnu karijeru započela je u Osnovnom javnom tužilaštvu u Živinicama gdje je obavljala dužnosti stručnost saradnika od maja 1996. godine do jula 1997. godine. Od jula 1997. godine do novembra 2003. godine obavljala je dužnost zamjenika tužioca Općinskog tužilaštva u Živinicama. Dužnost tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona obavljala je od novembra 2003. do kraja 2011. godine u Odjelu za privredni kriminal, korupciju i utaju poreza, dok je poslove zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona obavljala od početka 2012. godine do decembra 2013. godine.

  Na poziciju tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovana je 1. decembra 2013. godine, dok je za zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovana 1. augusta 2014. godine. Za zamjenika rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine i rukovodioca Odsjeka I imenovana je 19. februara 2014. godine, od kada rukovodi Posebnim odjelom za ratne zločine u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Za rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine imenovana je 25. augusta 2014. godine, nakon izbora za zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

  Odlukom VSTV-a BiH, od 29. septembra 2016. godine obavlja dužnost vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAA

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy seven ÷ seventy seven =