More

  Vršnjačko nasilje: Kolika je odgovornost roditelja i društva?/VIDEO

  - Advertisement -

  Dok se godinama vode borbe i prepucavanja oko vlasti, dolaskom novih vlada smjenjuju i direktori škola, na najvažnijem polju, zaštiti djece, sistem je zakazao. Međutim, koliku odgovornost u svemu snose društvo i roditelji? 

  Nedavni slučaj u Srednjoj mašinskoj školi u Tuzli još je misterija. Učenik se sa povredama javio ljekaru, što je za BHRT potvrđeno i iz Uprave policije, piše BHRT.

  “Upravi policije je prijavljeno od strane Doma zdravlja Tuzla, da se u navedenu instituciju zbog povreda javio malodobni učenik Srednje mašinske škole u Tuzli. S tim u vezi, policijski službenici poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja uzroka povređivanja učenika kao i svih okolnosti vezano za navedeno”, navedeno je.

  Navode i da će više informacija o ovom događaju biti poznato nakon što se završe navedene aktivnosti. Kontaktirali smo školu i dobili kratak odgovor, u kojem se navodi da mediji nisu imali tačne informacije, te nas obavještavaju:

  “Škola je došla do potpunih i tačnih saznanja o događaju od protekle sedmice i u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.”

  Tačne informacije i dalje nisu prezentirane i javnost ostaje uskraćena za odgovore. Zašto? Dok o zakazivanju sistema  svjedočimo svakodnevno, postavlja se pitanje i šta je sa porodicom, društvom? Koliko mogu uticati na prevenciju vršnjačkog nasilja? Radionice “Ženske vizije” sa djecom ukazuju na brojne nedostatke.

  AMELA HAJVAZ, predsjednica Udruženja “Ženska vizija”, Tuzla

  “Djeca se žale da niko nema za njih vremena. Roditelji nemaju vremena jer se bore za goli opstanak, u školi više pedagozi nemaju vremena za njih, jer su pedagozi postali zamjenici direktora, bave se administracijom, nastavnici su takođe opterećeni tim nekim protokolarnim, administrativnim poslovima.”

  Zbog nedostatka pažnje, djeca odgovore traže na internetu, na kojem je dostupan sadržaj koji može izazvati nasilničko ponašanje, ovisnost, ostaviti nesagledive posljedice, upozoravaju stručnjaci. Tu je i sve češće zapostavljanje obaveza.

  VAHIDA DJEDOVIĆ, psihoterapeutkinja

  “Blago je reći da sam šokirana saznanjem da djeca sad čak nemaju ni obavezu da zapamte šta im je za zadaću, jer postoje viber grupe u kojima mame prate šta je djeci za zadaću. Djeca apsolutno nemaju nikakve odgovornosti. Roditelji stvaraju jednu ovisničku strukturu.”

  AMELA HAJVAZ, predsjednica Udruženja „Ženska vizija“, Tuzla

  “Vi ne biste vjerovali koliko srednjoškolaca bude u situaciji kada ima suicidalne misli. To je alarm koji zvoni svima nama žestoko nad glavom.”

  Djedović rješenje vidi u promjeni obrazovnog sistema, prije svega, uvođenje izučavanja o emocijama.

  Stručnjaci apeluju na roditelje, staratelje, nastavno osoblje, predstavnike svih relevantnih institucija – reagujte na vrijeme, jer odgovornost je na svima!

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + seventy nine = eighty seven