More

  Vrijedni Ibrahim Bećić na obroncima Majevice peče 14. turu jabukovog pekmeza /FOTO

  spot_imgspot_img

  U životopisnom Jasikovcu na obroncima planine Majevice, u Bosni i Hercegovini, u domaćinstvu porodice Bećić već decenijama se peče jabukov pekmez.

  Vrijedni domaćin Ibrahim Bećić je u vrijeme posjete ekipe Anadolu Agency (AA) pekao 14 ovogodišnju “turu“ i kaže da će ih biti još jer je, za razliku od prošlih, ova godina itekako rodna.

  Nekada je stupa u njegovoj avliji radila dan-noć. Ibrahimovi roditelji, amidže i rođaci smjenjivali su se za stupom, vrijedno radeći i proizvodeći pekmez. Danas je proizvodnja olakšana, pa on pod nadzorom majke Izete sam sve radi. Dok u tavulji miješa jabukov sok, Ibrahim priča kako je bit proizvodnje jabukovog pekmeza upravo u samom kuhanju.

  Pekmez kada se kuha, dobro je, najoptimalnije je, da se kuha samo jedna tavulja u koju se istrese 60 litara i dobiješ čisti pekmez – objašnjava Ibrahim Bećić.

  Jabuka koju koristi za pečenje pekmeza nije prskana. Sve je iz prirode i zbog toga jabukov pekmez često nazivaju i prirodna infuzija u podrinjskim i majevičkim krajevima gdje se pekmez tradicionalno peče.

  Jabuka, nije prskana, sve što dodajemo nekad je malo umjetnog ili stajskog gnojiva oko stabla. Nema prskanja ni u beharu, ni u plodu, ni u čemu. Sto posto prirodno, a što se tiče samog pekmeza samo je sok od cijeđenih jabuka i nema dodatka ni zrna šećera, sve je prirodno – priča Bećić.

  Uspio je ispeći 120 kilograma, ali planira peći pekmez i narednih dana. Pekmez peče za sebe, za poklone, a dobro je i kada nešto završi u prodaji.

  Ovaj pekmez koji pečemo je od jabuke samoniklice i negdje je zovu Srebreničanka. Izuzetno je dobar za podizanje imuniteta, za jačanje krvne slike i ja ga volim uvijek jesti. Najviše ga volim jesti kada ga stavim u tanjir, pa ubacim kajmaka i uzmem vruće pogače. To je nešto najslađe – kroz smijeh govori Ibrahim.

  Od vrijednog rada može se pristojno živjeti, imati neovisno domaćinstvo od cijena u prodavnicama, ali najveći benefit je što su proizvodi neprskani i zdravi. Pored pečenja pekmeza Bećić kaže kako mu je lakše reći čime se ne bavi. U avliji ima košnice, a med proizvodi od 1997. godine. Slučajno je nabavio dvije košnice, zavolio taj posao, i trenutno ima 30-ak košnica.

  Ovom medu i ovom pekmezu nema roka trajanja. Kako stoje mogu biti samo bolji. Ne gube ništa na kvaliteti to je sto posto – kaže Ibrahim Bećić iz Jasikovca na području Općine Teočak.

  Proizvodnja zdrave hrane, smatra on, ne bi trebala imati alternativu u Bosni i Hercegovini. Međutim izostaje organizacija, sistem i podrška. Pred hladnu zimu jedna kašika jabukovog pekmeza je prijeko potrebna organizmu.

  Anadolija//Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × = three

  Čitano

  Povezani članci