More

    Vranje: Posao za nezaposlene, topli obroci za migrante

    spot_imgspot_img

    Za migrante u prihvatnim centrima u Bujanovcu i Vranju tople obroke već tri godine priprema dvadesetak ljudi iz teško upošljivih kategorija, koji rade u uspješnom vranjskom socijalnom preduzeću „Tradicija juga“, javlja Anadolu Agency (AA).

    Za porodice većine zaposlenih plata zarađena u ovom preduzeću jedini je prihod. U kuhinji je svaki dan radan – hranu za migrante rado priprema osamnaest žena i tri muškarca. Većina ih je starija od 50 godina, a među njima ima samohranih roditelja, žrtava porodičnog nasilja i onih koji su otpušteni poslije privatizacija firmama u kojima su nekada radili.

    „Radila sam u ugostiteljskom preduzeću, pa sam ostala bez posla. Čula sam da se ovde traži kuvar i zamolila ih da me prime jer sam majka koja školuje dete, a suprug ne radi. Došla sam kao socijalni slučaj, primala samo socijalna primanja. Počeli smo da radimo i prvu hranu za migrante smo spremili ovde“, priča Ratka Vučković.

    Zajedno sa ostalim kuvaricama trudi se da hrana koju pripremi bude ukusna onima kojima je namijenjena, pa njoj i njenim koleginicama nije teško da recepte po potrebi mijenjaju i prilagođavaju.

    „Danas sam spremala sirijski pirinač, rižu. Potopimo pirinač u vodu sa malo soli i onda taj pirinač mora da se dovoljno ispere da dobije čisto belu boju“, objašnjava Slavica Marinković.

    Da na kraju sve ispadne baš kako treba potvrđuju i stanari prihvatnih centara u Vranju i Bujanovcu, koji cijene trud svojih kuvara.

    „Hrana je dobra, nekada pripreme krompir, nekada ćufte i mnogo drugih različitih jela. Nisu baš toliko slična našim jer su naša slanija. Iako ima manje začina, i ova hrana je savim dobra“, priča dvadesetdvogodišnja Marija iz Avganistana koja u vranjskom prihvatnom centru boravi sa porodicom.

    Socijalno preduzeće „Tradicija juga“ jedno je od pet koja su kroz projekat Udruženja „Životna pomoć“ iz Vranja i njemačke organizacije „Help“ pokrenuta 2009. godine. Nekada je imalo samo dvoje zaposlenih, a danas čak dvadeset i jednog.

    „Pošto u Srbiji ne postoji Zakon o socijalnom preduzetništvu, ovo funkcioniše na sledeći način – članice Udruženja su osnovale preduzetničku radnju Tradicija juga. Prvenstveno su se bavile očuvanjem starog pekarskog zanata, a 2015. godine su proširile poslovnu aktivnost za pripremu toplih jela, odnosno obroka za migrante u prihvatnim centrima u Preševu, Bujanovcu i Vranju“, kaže predsednica Udruženja poslovnih žena Vranja Tijana Milovanović.

    Nakon što je centar u Preševu privremeno zatvoren, topli obroci „Tradicije juga“ sada su na raspolaganju stanarima u Bujanovcu i Vranju.

    Ideja da jedna ugrožena socijalna kategorija priprema hranu za drugu pokazala se uspješnom, a korist od toga imaju i proizvođači povrća iz okoline Vranja, jer se za potrebe kuhinje otkupljuju proizvodi iz njihovih staklenika i plastenika.

    Kako objašnjava Milovanović, poslovanje socijalnog preduzeća podrazumijeva da najmanje 51 odsto radnika u njemu pripada teško zapošljivim grupama. Profit koji se u njemu ostvari ne dijeli se ni među zaposlenima, ni među osnivačima, već služi isključivo za unapređenje proizvodnje i proširenje kapaciteta. Cilj je da se stvore uslovi za zaposlenje još ljudi koji, nažalost, na tržištu rade nemaju velike šanse da dobiju posao.

    [AA]

    Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

    Molimo Vas unesite komentar
    Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

    + twenty five = twenty nine

    Čitano

    Povezani članci