Vožnja balonom: Najljepše boje jeseni u Kapadokiji

  Poseban doživljaj za njih je to što ovaj kraj, koji je na listi svjetske baštine UNESCO-a, mogu posmatrati iz balona koji su glavna atrakcija ovog turskog mjesta.

  [Foto: AA]

  Kapadokija, u općini Goreme, jedna je od najpoznatijih turističkih destinacija u Turskoj, gdje se spajaju ljepote prirode i historije, formirajući jedan od najljepših krajolika na svijetu, piše Anadolu Agency (AA).

  Ovih dana je ovaj kraj poprimio najljepše boje jeseni u kojima uživa veliki broj turista iz svih dijelova svijeta. Poseban doživljaj za njih je to što pejzaš, s liste svjetske baštine UNESCO-a, mogu posmatrati iz balona koji su glavna atrakcija ovog turskoj mjesta.

  Vremenski uslovi na tom području dozvoljavaju da se oko 300 dana godišnje može obavljati vožnja balonom. U gradu Goreme živi 2.100 osoba. Dešava se da ujutro na nebu leti i do 100 balona. Svaki balon može voziti do 20 osoba.

  Godišnje Kapadokiju posjeti oko 2,5 miliona turista. Dok su geološka kretanja formirala bijele vilinske dimnjake, ljudi su tokom historije u Kapadokiji ostavili tragove vlastitih civilizacija gradeći u stijenama kuće i pretvarajući ih u remek djela ljudske civilizacije.

  [Foto: AA]

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixteen ÷ two =