More

  Vojna neutralnost RS-a: Ustavni sud odbacio zahtjev Bošnjaka

  Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a tvrdi da Rezolucija o vojnoj neutralnosti bh. entiteta zadire u državne nadležnosti.

  Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske danas je odlučilo da nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi s Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i proglašenjem vojne neutralnosti RS-a.

  Riječ je o Rezoluciji koju je Narodna skupština RS-a donijela na sjednici održanoj 18. oktobra, javlja Anadolija.

  “Ovakvu odluku Vijeće je donijelo, jer je ocijenjeno da osporena Rezolucija Narodne skupštine RS ne sadrži opšte pravne norme i da, shodno tome, nema obavezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavlja pravni već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi Narodne skupštine RS”, navodi se u saopćenju Ustavnog suda RS-a.

  Vijeće je utvrdilo da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporene Rezolucije s odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u RS-u.

  Veto na rezoluciju

  Klub Bošnjaka u Vijeću naroda stavio je 27. oktobra veto na Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a, a o njoj nije bilo saglasnosti na ranije održanoj sjednici Vijeća naroda.

  U tom se dokumentu navodi da je Republika Srpska opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom, kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

  Šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović ranije je rekao da je ovim činom pokrenuto pitanje zaštite vlastitog vitalnog nacionalnog interesa jer smatra da se pravno-političkim aktom zadire u nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

  Pitanje odbrane, naglasio je, u nadležnosti je državnih, a ne entitetskih institucija.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  20 ÷ five =