Vodostaj Save u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton

  - Na području općine Doboj Istok, rijeka Spreča se izlila iz svoga korita i u priobalju poplavila je oko deset hektara poljoprivrednog zemljišta

  Foto: AA/Ilustracija

  Trenutno se na većini hidroloških stanica na slivu Une i Sane bilježi stagnacija i blago opadanje vodostaja.

  Međutim, za poplavna područja u neposrednom slivu rijeke Save (Odžačka i Srednja Posavina) bilježi se stalan porast vodostaja na vodomjernim stanicama Slavonski Brod (oko devet centimetara na sat) i Slavonski Šamac, oko 11 centimetara na sat, podaci su Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), prenosi Anadolu Agency (AA).

  Na vodomjernoj stanici Klokot, rijeka Klokot, te Ključ i Sanski Most, rijeka Sana, vodostaji su još uvijek iznad kota pri kojima počinje obavještavanje o mogućnosti pojave plavljenja, ali se na istim bilježi trend stagnacije i blagog opadanja.

  Prema prognostičkim meteorološkim modelima maksimalne padavine su prošle tokom prošle noći. Prognozira se pad intenziteta padavina na minimalne vrijednosti tokom noći.

  Trenutno se i na većini hidroloških stanica na slivu Bosne bilježi stagnacija i blago opadanje vodostaja.

  Vodostaji rijeke Bosne u Maglaju, te Karanovac, rijeka Spreča, još uvijek su iznad kote pri kojima počinje obavještavanje o mogućnosti pojave plavljenja ali se na istim bilježi trend stagnacije i blagog opadanja.

  Prema prognostičkim meteorološkim modelima maksimalne padavine su prošle tokom prošle noći. Prognozira se pad intenziteta padavina na minimalne vrijednosti tokom noći.

  Međutim, na područjima u neposrednom slivu rijeke Save (Odžačka i Srednja Posavina) bilježi se stalan porast vodostaja na vodomjernim stanicama Slavonski Brod i Slavonski Šamac.

  Ukoliko porast vodostaja bude prema prognoziranim podacima može se očekivati da se u narednim danima dostignu kote pri kojima se proglašava redovna odbrana od poplava, te se zbog toga nastavlja sa redovnim praćenjem stanja vodostaja na svim vodomjernim stanicama u slivu rijeke Save, sa posebnim akcentom na one koje su mjerodavne za poplavna područja Odžačku i Srednju Posavinu.

  Prema podacima FZCZ-a, vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

  Vodostaj na brani Modrac izmjeren jutros u 7 sati viši je za 71 centimetar.

  Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros je iznosio 293 centimetra i u opadanju je.

  Na području općine Doboj Istok, rijeka Spreča se izlila iz svoga korita i u priobalju poplavila je oko deset hektara poljoprivrednog zemljišta.

  Visina vodostaja rijeke Sane u općini Ključ iznosio je 225 centimetra i dalje je u opadanju,u odnosu na jučerašnji dan vodostaj je niži za 60 centimetara.

  Poplavljeno je poljoprivredno zemljište. Jučer je prijavljeno klizište u naselju Bajrami udaljeno od kuća oko 500 metara.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty five − = fifty two