More

  Voda koja je lijek teče u Srebrenici: Bosanski biser među mineralnim izvorima svijeta/VIDEO

  Da li ste se ikada umili Guber vodom? Ako niste, obavezno to učinite. Možda niste ni čuli za Guber? To je ljekovita voda koja teče u Srebrenici. U neka davna vremena prodavala se flaširana u apotekama. Sada je tamo više nema. Ne, nema ni banjskog lječilišta u Srebrenici i ova voda, iako je naučno dokazano da je ljekovita, uglavnom teče neiskorištena. 

  Srebrenička banja Guber zatvorena je već 31 godinu. Iako su ljekovita svojstva Guber vode naučno dokazana i poznata vijekovima, još uvijek nema nade da će biti iskorištena kao resurs koji u Srebrenicu može vratiti život. Rijetki mještani trude se da Guber izvori ne zarastu u korov i zaborav i posluže bar pojedincima koji dođu da uživaju u blagodatima ove čuvene vode.

  >Njeno glavno izvorište je Crni ili Veliki Guber, voda koja pogoduje osobama za anemijom. Mali Guber je voda za gastrointestinalne, želudačne, stomačne tegobe. Dio Guber izvorišta su i Kožni izvor, Očna voda, Sinus voda, i mnogima omiljena – Ljepotica.

  Guber – biser svih izvora na Zemlji

  Prvu naučnu analizu vode sačinjava bečki hemičar prof. dr Ernest Ludwig, početkom 19. vijeka. Analizirao je pet od 48 mineralnih izvora, koliko ih ima u okolini Srebrenice i proglasio ih “biserom svih izvora na Zemlji” te predložio njihovu eksploataciju koja je i počela 1889. godine. Do 1901. godine bečka firma “Heinrich Matoni” napunila je i u svijet izvezla više od 2 i po miliona boca guber vode.

  Almir Pašagić, ljekar ljekar čiji je magistarski rad sažet u knjizi pod naslovom “Bosanski biser među mineralnim izvorima svijeta –  Guber, ljekovita voda iz Srebrenice”, priča nam da je 1956. institut bivše Jugoslavije radio analizu te da je i on sam radio za potrebe svog magistarskog rada 2006. godine.

  “U sto godina nikada se nije sastav mijenjao. Izvor Velikog Gubera u svom sastavu ima željeza bakra, mangana, cinka, olova i ostalih komponenata koji su 1956. godine proglašeni lijekom. Ovo je ljekoviti izvor. Jedina mineralna voda u Evropi koja je proglašena lijekom”, navodi Pašagić za N1.

  Vodu je potrebno stabilizovati C vitaminom koji ubacujemo u flašu, objašnjava nam doktor Almir. Relativno zdrave osobe mogu bez konsultacije sa ljekarom piti do 100 ml. dnevno, na slamčicu; izbjegavati kontakt sa zubima, zbog visoke koncentracije željeza. Vodu koju ponesemo sa sobom ne treba koristiti duže od 15, 20 dana.

  Sapuni, kreme, melemi od Guber vode

  Na putu do izvora, naići ćete na Mirka Sekulića kome je ova prirodna ljepota dom. Objekat u kom radi i boravi veliki dio dana sagradio je svojim rukama, njima bez ikakve nadoknade uređuje okolne staze, puteve, pa čak i pećine, od Guber vode pravi sapune i meleme, sa toplinom dočekuje posjetioce….

  “Ja sam imao čir na želucu, sanirao sam Guber vodom, bradavice po tijelu, spale su od vode… Ima legenda o vodi Ljepotici, žene su dolazile prije sabaha, koristile vodu ako su imale problem sa plodnošću, pa su nakon toga mogle da zatrudne… Ja sam sretan kad vidim da neko prođe pored moje kućice, kad mi mahne, kad vidim djecu da se igraju u potočiću. Ja sa ovom vodom pričam, voda je živa, ona mi šapuće… Ovo je jedno bogatstvo, provesti par sati ovdje je sreća”, priča nam Mirko.

  “Ovdje je vulkansko zemljište, posebna mineralna svojstva ovih izvora… Ovdje je veća koncentracija negativnih jona koji djeluju pozitivno na naš organizam”, nadovezuje se na Mirkovu priču doktor Almir.

  Guber teče u prazno kao i obećanja vlasti

  Sreli smo posjetioce iz dijaspore, iz različitih dijelova BIH. Porodica iz Srbije je došla po isprobani recept.

  Prosto sam mazala po koži i to se jako dobro pokazalo. Poslije masaže sam dobila od eteričnih ulja osip, a ovo mi je jako pomoglo. Kožnu vodu sam koristila. Riješila sam problem za dva dana. Ja sam dva dana to koristila i to je zaista pomoglo. Voda je savršena”, kaže Vesna Bojić iz Koceljeva u Srbiji.

  Srećemo i Tuzlake koji su došli po sinus vodu. Pričaju nam da sin ima problem sa sinusima. Ovo je drugi put kako dolaze, kažu da je učinkovito.

  Srebrenica – riječ koja je asocijacija na bol, a mogla bi biti i na lijek. Možda, kada bi predstavnici vlasti ali i svi oni kojima su nerijetko puna usta Srebrenice, manje pričali u prazno – ni Guber ne bi tekao u prazno, nego bi bio na korist još većem broju ljudi.

  VIDEO

  Otisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  66 − = fifty nine