Voćni klub: Dobra saradnja pčelara i voćara u Brčko distriktu

Foto-ilustracija: Pixabay.com / Arhiva

Voćari Brčko Distrikta ove godine pokazali su disciplinu kod tretiranja voća. 

Zajednički sastanci, savjetovanje i potpisivanja memoranduma o uzajmnoj saradnji između voćara i pčelara što je rezultat bio da pčelari nisu imali gubitke kao u prethodnim godinama, ističu iz Voćnog kluba, koji je inicijator akcije ’’Zaštitimo pčele Brčko Distrikta’’. 

Zakon koji će se vrlo brzo donijeti o pčelarstvu, još više će doprinijeti očuvanju pčele na našim prostorima, rekao je Veljko Živanović, predsjednik Udruženja pčelara Brčko Distrikta. 

Pčela i pčelinje zajednice ljudskoj populaciji poklanjaju svaki treći zalogaj, kažu iz ovog Udruženja i zbog toga apelujemo na zaštiti pčele. 

Period koji je pred nama, polovina maja i juna, karakteriše obilno cvjetanje maline.

Kupina i malina spadaju u medonosne voćne vrste koje osim nektara, pčelama je izdašan izvor polena. 

Pčele kao oprašivači imaju važnu ulogu u oprašivanja ovog voća. 

Malinari trebaju paziti da ne stradaju pčelinja društva, jer pčele oprašuju više od 80% maline, koje traje skoro 30 dana, a najjače medenje je od 15 do 20 dana. 

Interesantno je da malina izlučuje nektar i po hladnom vremenu, pa prinos meda po jednom hektaru kvalitetnog zasada može da bude 100-200 kg meda. 

Ni malinari nisu bez koristi od posjete pčela, jer se prinosi povjećavaju do 80%. 

Uporedo sa zasadima maline u Bosni i Hercegovini raste i broj pritužbi pčelara o stradanju pčelinjih zajednica, a kao glavni razlog spominje se upotreba pesticida. 

Kao što smo imali disciplinovane voćare koštičavog voća, očekujemo isto i od proizvođača jagodastog voća da se loše vijesti ne čuju iz Brčko Distrikta. 

Bez obzira što su zasadi maline i kupine na malim površinama, koje bi trebali povećavati, imajući u vidu dobar podsticaj za ovu voćnu vrstu, najveći u regionu, gdje se uložena sredstva u vrlo kratkom roku vraćaju, rekao je Nemanja Lukić, predsjednik Voćnog kluba Brčko Distrikta.  

Autor: Voćni klub Brčko Distrikta