Voćni klub Brčko: Rakija nekad i sad

    Foto-ilustracija: Pixabay.com

    Rakija je pravi, plemeniti, prirodni destilat sa voćnim ukusom u kome se može potvrditi njen izvorni ugled. Svaki balkanski narod ponosan je na svoje rakije, mitski često opjevana, nudi se najdražem gostu i daruje važnim osobama. Neki kažu pogonsko gorivo prije podne, a popodne dodatna motivacija lošem danu.

    Bez rakije se ne može zamisliti nijedan događaj u životu. Recept je manje-više isti, sama proizvodnja omogućuje destilaciju po vlastitoj mjeri.

    - Reklama -

    U moru pomodarstvu izgubila se izvorna draž u skladu sa brzim životom oko samog kazana. Znalo se popiti i zapjevati posle lagane priče uz laganu vatru i stalno prisustvo domaćina curila je skoro 2h kao tanka nit, rakija iz kazana u drvenu posudu. Stari kazani, lijepljeni tijestom tjerali su majstore da opere svaki put detaljno kazan.

    U Majevičkom kraju ima rakijskih domaćina koji se trude da svojom disciplinom zaštite i održe kvalitet rakije koja je u poslednje vrijeme izložena raznim kritikama.

    Situacija oko kazana je danas drugačija, bistri se dnevna politika, što dalje od kazana sa bogatom trpezom i što hladnijim pivom i vinom. Obično se svi upuštaju u rasprave i diskusije sa površnim znanjem i ’’bogatim iskustvom’’.

    Da bi se kroz kapljicu predstavio dio našeg identiteta dužni smo da kroz kvalitetan proizvod to i opravdamo. Ako želimo bolju rakiju moramo i mi biti bolji, disciplinovaniji, da prihvatimo struku, da uspostavimo mjerilo kvaliteta.

    Za sada je atmosfera gerilska, uz probijanje debelog leda kojim je okovana rakijska scena regiona.

    Ako se ne promijenemo i primjenimo zdravstveno ispravne tehnološke procese, nemamo šta tražiti u ozbiljnoj konkurenciji.

    Osim tradicije, uz kvalitetnu šljivu, uz porodični pečat i lični ponos, mora i struka ući u rakijsko bure. Za razliku od nas, Evropa više cijeni šljivu i proizvode od nje, koje prerađuje u više od 30 proizvoda.

    Nažalost kod nas 70% završi u kacama za rakiju. Ako već moramo da se šljiva prerađuje na takav način, onda neka iz svojih kazana izađe čista, zdrava, kvalitetna i na tržište što skuplji proizvod naših prostora, poručuju iz Voćnog kluba Brčko Distrikt.

    U prilog boljem kvaliteta uskoro u Brčko Distriktu će početi da radi laboratorija za ispitivanje kvaliteta, najmodernija u Bosni i Hercegovini, što će poboljšati kvalitet i ukazati na greške kod proizvodnje.

    Nadamo se da će i Škola rakije, koju Voćni klub Brčko Distrikt organizuje za 10-ak dana, popraviti i poboljšati još bolji kvalitet naše poznate šljivovice.

    Autor: Voćni klub Brčko distrikt