Voćni klub Brčko: 20. maj – Svjetski dan pčele

  Foto-ilustracija: Pixabay.com / Arhiva

  Na inicijativu Slovenije, 115 zemalja podržale su rezoluciju u UN o zaštiti pčele, što je veliki korak u borbi protiv gladi i siromaštva u svijetu, kao i u očuvanju prirodnog okoliša.

  20. maj je prihvaćen kao Svjetski dan pčele, jer je tada rođen Anton Janša (1734-1773), pionir i učitelj modernog pčelarstva, koji je radio i kao dvorski pčelar, a carica Marija Terezija ga je imenovala za prvog carskog instruktora u Habzbruškoj monarhiji. 

  U Sloveniji pčelarstvo je duboko sa kulturnim nasleđem i visoko se kotira u Evropi po broju pčelara po glavi stanovnika. 

  Zahvaljujući i negovanju tradicije pčelarstva, poklanjaju puno više pažnje od ostalih zemalja u regionu.

  Nisu samo voćari krivci za izumiranje pčela, nedisciplinovane pojedince prate i klimatske promjene i globalno zagrijavanje. 

  Pčele su insekti od neprocjenjive važnosti za održavanje života na planeti Zemlji. 

  Nažalost, pored biljnih i životinjskih i čovjek će imati negativne posljedice. 

  Ali, ipak ima pomaka u podizanju svijesti, da bi pčelari mirno spavali.

  Pčela za 1 minut posjeti 10 cvjetova. Njen jedan izlet traje 10 minuta i za to vrijeme opraši 100 cvjetova, dok je dnevni učinak oko 4000 cvjetova što je dovoljno za 10-15 kg malina, ističu iz Voćnog kluba Brčko. 

  Pčelari u Brčko Distriktu imaju privilegiju da su podsticaji najveći u regionu po košnici. 

  Ipak, daleko su još od brendiranja brčanskog meda, te posebno moraju raditi na edukaciji stanovništva o značaju meda po zdravlje ljudi.

  Bez obzira što su mnogi u dilemi od koga da kupuju med, smatramo da pčelari Brčko Distrikta mogu da ponude kvalitet koji se na razne načine može kontrolisati. 

  Svi smo kao građani u obavezi da budemo pažljivi prema pčeli.

  Svim pčelarima čestitamo 20. maj, Svjetski dan pčele, sa nadom da će sledeće godine voćari i pčelari sa raznim sadržajima obilježiti ovaj dan posvećen pčeli.

  Autor: Voćni klub Brčko Distrikt BiH