More

  Voćarima Brčko distrikta i BiH potrebna pomoć kod izvoza voća

  Voćari Brčko Distrikta i Bosne i Hercegovine, osim brige kako doći do što boljeg kvaliteta voća štiteći voćnjake od mraza, grada i suše, sada se susreću do nemogućnosti brzog transporta do kupaca u Evropi.

  Na graničnim prelazima sa Hrvatskom, gdje je dogovoren izvoz, nadležne službe sa hrvatske strane ne rade 24h.

  Zahvaljujući izvoznicima ’’Maočanka komerc’’ iz Maoče, ’’Soff’’ i ’’Agrofruit’’ iz Šatorovića, brčanska šljiva našla je svoje mjesto na rafovima evropskih marketa, što je velika promocija Brčko Distrikta.

  Brčanski izvoznici zajedno sa svojim kooperantima uspijevaju da sa kvalitetom zadovolje sve probirljivije ukuse evropskih potrošača.

  Posao sa voćem je rizičan gdje je svježina konzume šljive presudna, a da bi održali tu svježinu, voće se mora brzo transportovati.

  Na ulazu u Evropsku Uniju, fito-sanitarna inspekcija u Hrvatskoj radi od 7h do 15h, dok vikendom ne radi.

  Potrebno je da se ministarstva diplomatskim linijama uključe u rješavanje i pokušaju da administracija na graničnim prelazima u Hrvatskoj produži radno vrijeme, posebno u vrijeme izvoza sezonskog konzumnog voća.

  Ako se hitno ne riješi pitanje radnog vremena, voćari će imati velike gubitke, izvoznici će izgubiti kupce koji su teškom mukom stečeni.

  Nadamo se da će nadležna ministarstva svojim angažovanjem pomoći da se bosansko-hercegovačko voće što prije nađe u Evropi, ističu iz Voćnog kluba Brčko Distrikta BiH.

  Autor: Voćni klub Brčko distrikta BiH

  Čitano

  Povezani članci