VMBiH o nezakonitim migracijama: Pregovori o angažmanu 100 policajaca iz RS-a za pomoć Graničnoj policiji

  - Službi za poslove sa strancima u periodu od 1. januara do 25. marta 2019. godine prijavljena 3.323 nezakonita migranta

  Foto: AA / Arhiva

  Vijeće ministara Bosne i Hercegovine primilo je k znanju informaciju o stanju u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH te iniciralo zaključivanje sporazuma sa Međunarodnom organizacijom za migracije (lOM) o jačanju saradnje u ovoj oblasti, prenosi Anadolu Agency (AA).

  “Jačanje istočne granice Bosne i Hercegovine ostaje prioritet Vijeća ministara BiH i u toku su aktivnosti o dodatnom angažiranju 100 policajaca iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji će pružiti pomoć Graničnoj policiji BiH. Također će se razgovarati i sa predstavnicima drugih policijskih tijela i agencija o pružanju pomoći u kontroli granice BiH”, zaključeno je na danas održanoj sjednici Vijeća ministara BiH.

  Ministarstvo sigurnosti je uputilo pisma ambasadama Austrije, Češke Republike, Poljske i Slovačke sa upitom o spremnosti ovih država da pomognu i BiH pruže pomoć angažiranjem svojih policijskih službenika na granici BiH, kao i u tehničkoj pomoći. U toku su aktivnosti na zaključivanju bilateralnog sporazuma sa Mađarskom u vezi sa angažiranjem njihovih policajaca.

  Ponovljena je potreba intenziviranja regionalne saradnje o pitanjima migracija.

  U informaciji se navodi da su Službi za poslove sa strancima u periodu od 1. januara do 25. marta 2019. godine prijavljena 3.323 nezakonita migranta.

  Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH je iskazalo 2.987 osoba, dok su 72 osobe podnijele zahtjev za azil. Najviše migranata je iz Pakistana (27,3 posto), a slijede državljani Iraka (13,1 posto), Sirije (12,6 posto) Alžira (10,5) i Maroka (9,2). Među ostalim, koji čine 27,30 posto ukupnog broja prijavljenih migranata, državljani su Afganistana, Irana, Palestine, Bangladeša i Indije.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety six ÷ 16 =