VM BiH: Ove godine prijavljeno 23.058 migranata, zahtjev za azil podnijelo njih 1.356

  Jačanje državne granice, jačanje kapaciteta Službe za poslove sa strancima i Sektora za migracije, te realizacija Sporazuma o readmisiji, jačanje kapaciteta u oblasti azila i borba protiv krijumčarenja migranata i dalje ostaju prioriteti Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

  Foto: AA

  Službi za poslove sa strancima u Bosni i Hercegovini od 1. januara do 29. novembra ove godine prijavljeno “23.058 nezakonitih migranata, a namjeru za azil izrazilo je njih 21.759, ali je zahtjev za azil podnijelo 1.356 migranata“, saopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

  U saopćenju se navodi da najviše migranata došlo je iz Pakistana (7.644), Irana (3.583), Sirije (2.852), Afganistana (2.760), Iraka (2.077) i Libije (849). Ministarstvo sigurnosti u saradnji sa nadležnim institucijama i agencijama poduzima mjere u skladu sa Akcionim planom hitnih mjera i zaključcima VMBiH. Pripadnici SIPA-e, DKPT-a i MUP-a RS još uvijek pružaju podršku Graničnoj policiji BiH u obavljanju poslova nadzora granice, a u pripremi su objekti bivše tvornice ”Bira“ i lokacija bivšeg Đačkog doma „Borići“ u Bihaću kao prihvatni centri za smještaj migranata.

  Jačanje državne granice, jačanje kapaciteta Službe za poslove sa strancima i Sektora za migracije, te realizacija Sporazuma o readmisiji, jačanje kapaciteta u oblasti azila i borba protiv krijumčarenja migranata i dalje ostaju prioriteti Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

  Prihvat bh. državljana po osnovu sporazuma o readmisiji

  Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o prihvatu i integraciji bosanskohercegovačkih državljana koji se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu po osnovu Sporazuma o readmisiji za period 1. januar – 31. decembar 2017. godine. Tokom izvještajnog perioda u BiH je na osnovu Sporazuma o readmisiji vraćeno 1.485 osoba. Što se tiče socijalne strukture, radi se uglavnom o osobama iz najranjivijih socijalnih kategorija. Za njih 966 nije poznato mjesto rođenja, kao ni mjesto posljednjeg prebivališta. U dva slučaja radilo se o djeci bez roditeljskog staranja, dok je pet osoba zatražilo smještaj u Readmisionom centru u Mostaru.

  Usvojen program javnih investicija

  Vijeće ministara BiH usvojilo je Program javnih investicija / razvojno-investicioni program institucija Bosne i Hercegovine 2019. – 2021. kao podrška Vijeću ministara i institucijama BiH za planiranje ulaganja i donošenje kvalitetnijih investicijskih odluka.

  Program, koji je izradilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, predstavlja instrument planiranja koji omogućava bolje korištenje budžetskih sredstava i pruža kvalitetniji pristup stranim izvorima finansiranja. Također, Program služi i kao osnova za izradu Kapitalnih rashoda institucija BiH, koji sadrži pregled kapitalnih projekata koji će biti realizirani u narednom planskom periodu.

  Program za period 2019. – 2021. sadrži podatke o ukupno 268 projekata, vrijednosti milijardu i 956,23 miliona KM. Od toga se milijardu i 263,99 miliona KM odnosi na 151 projekt u implementaciji, 13,18 miliona KM na 11 odobrenih projekata, a 679,06 miliona KM na 106 kandidovanih projekata.

  Od ukupne vrijednosti svih projekata milijardu i 610,83 miliona KM se odnosi na ulaganja u kapitalne projekte, a 345,40 miliona KM na ulaganja u institucionalne projekte. Vrijednost projekata koji direktno doprinose socio-ekonomskom razvoju i koji

  Zadržan trend rasta BDP-a

  Bosna i Hercegovina je u 2017. godini zadržala trend rasta bruto domaćeg proizvoda od tri posto u posljednje tri godine, konstatirano je u Izvještaju o razvoju za prošlu godinu. Ocijenjeno je da i ostali glavni makroekonomski pokazatelji ukazuju na stabilnu makroekonomsku poziciju uz pozitivne prospekte u narednom srednjoročnom periodu.

  Prema Anketi o radnoj snazi za 2017. godinu, u BiH je bilo 816.000 zaposlenih osoba, što je povećanje za 15.000 u odnosu na prethodnu godinu. Broj nezaposlenih osoba u BiH iznosio je 211.000, stopa nezaposlenosti na nivou BiH za 2017. godinu bila je 20,5 posto, dok je u 2016. godini iznosila 25,4 posto. U izvještaju je istaknuto da je najveći problem u visokoj stopi nezaposlenosti mladih, koji ne mogu pronaći prvo zaposlenje, te da posebnu pažnju treba posvetiti povećavanju stope zaposlenosti kroz multidisciplinarni pristup.

  U Izvještaju je ukazano da jedinstveni ekonomski prostor unutar zemlje nije uspostavljen, što predstavlja jednu od prepreka ka integriranju na evropsko i svjetsko tržište i poboljšanju konkurentske pozicije BiH. Navodi se i da je poslovno okruženje i dalje opterećeno različitim administrativnim preprekama na različitim nivoima vlasti. Upozoreno je na probleme u oblasti zdravstva i osnovnog obrazovanja, makroekonomskog okruženja i tehnološke spremnosti.

  Prioritetne mjere u narednom periodu bi trebale biti fokusirane na poboljšanje kvaliteta javnih finansija, te rješavanje problema nepostojanja jedinstvenog ekonomskog prostora putem usklađivanja i koordinacije industrijskih politika i politika za mala i srednja preduzeća. Preporučeno je i povećanje konkurentnosti dodatnim promoviranjem, unapređenjem i razvojem turizma. U Izvještaju se, između ostalog, naglašava i potreba unapređenja politika iz oblasti obrazovanja, usvajanja nedostajućih strateških dokumenata u sektoru poljoprivrede, kao i borbe protiv korupcije.

  Sporazum o ekonomskoj saradnji s Albanijom

  Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije sa Izvještajem o pregovorima radi zaključivanja navedenog sporazuma.

  Ciljevi Sporazuma su da se jača ekonomska saradnja, razvijaju ekonomske veze, da doprinese razvoju ekonomija, omogući zajednički nastup na trećim tržištima i podstiče saradnju privrednika. U ostvarivanju ovih ciljeva dvije vlade će promovirati saradnju institucija, podsticati i poboljšati razmjenu ekonomskih informacija, podsticati kontakte privrednika i investicione aktivnosti, te promovirati saradnju na međunarodnom nivou u pitanjima od zajedničkog interesa.

  Godišnja skupština EBRD-a naredne godine u Sarajevu

  Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku kojom se Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH odobrava 300.000,00 KM iz tekuće budžetske rezerve za 2018. godinu za potrebe finansiranja organizacije godišnjeg sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji će se održati u Sarajevu od 7. do 9. maja 2019. godine. Osiguranje preostalih potrebnih sredstava u iznosu 2.000.000,00 KM bit će naknadno dogovoreno. Za realizaciju Odluke zaduženi su Ministarstvo finansija i trezora BiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six ÷ = one