More

  Vlast tjera investitora koji je u BiH uložio 20 miliona KM

  Prijedorčanin Jusuf Arifagić koji je u toku rata izbjegao u Norvešku, vratio se u BiH i uložio 20 miliona KM u farmu krava. Zaposlio je Bošnjake, Srbe, Hrvate i ostale. Nakon što se, kako kaže, povela politička hajka lokalnih moćnika protiv njega, raskinuo je sve ugovore s Opštinom Bosanski Petrovac o najmu zemlje.

  Tražeći rješenje za ovaj problem, došao je do federalnog premijera, Fadila Novalića.

  Zemljište mu je prvo dodijeljeno pa oduzeto. Zbog toga, Jusuf Arifagić ove godine nije u stanju proizvesti količinu hrane potrebnu za farme koje je otvorio u rodnom kraju. Za to krivi opštinsko vijeće u Bosanskom Petrovcu za koje tvrdi da ga želi otjerati, zajedno sa investicijama.

  Probleme i opstrukcije koje ima sa dodjelom poljoprivrednog zemljišta, kako kaže, nije mogao riješiti na lokalnom nivou. Zato je morao pokucati na vrata Vlade Federacije BiH, gdje ga je dočekao premijer Fadil Novalić.

  “Lobiji koji koriste to zemljište, koriste ga za određenu proizvodnju, ali i da izvlače podsticaje iz budžeta FBiH i RS, a oni koji bi isto zemljište koristili za direktu proizvodnju, na neki način su uskraćeni. Ja sam čovjek koji je došao u svoju BiH da investira srcem, a ne hladne glave. Jer, ako investiraš hladne glave, zakoni ekonomije su neumoljivi. Čovjek ne bi trebao ovdje investirati s obzirom na trenutno stanje. Ali evo, obećanje premijera je da će se on uključiti u ovo sa Federalnom vladom, da se u što kraćem roku nađe rješenje”, otkriva Arifagić.

  Zajedno sa njim, u Federalnu vladu stigao je i načelnih opštine Bosanski Petrovac, koji nema podršku opštinskog vijeća. Premijeru su predložili da vlada sufinansira nabavku stočne hrane za ovu godinu, ali i riješi problem sa lokalnom zajednicom, u vezi sa dodjelom zemljišta.

  “Ja da sam premijer, ja bih pogledao svoj opis poslova i radnih zadataka, i donio bih dekret najkasnije do drugog dnevnika. Završio bih posao jednim potezom pera. Udario bih šakom od sto, ali uzeo dobar sto da se ne raspadne. Jer, takav čovjek koji dođe ovdje, to samo lud čovjek tjera od sebe. Mi smo to dozvolili. Je li vam sad odgovor jasan? Kao malo vode na dlanu tog čovjeka trebamo držati. Je li zakoni služe nama ili mi služimo zakonima”, pita se Zlatko Hujić, načelnik opštine Bosanski Petrovac.

  Arifagić je investirao i u Bosansku Krupu, u kojoj je zasadio velike površine, na kojima se uzgaja hrana za krave na njegovoj farmi. U borbi protiv opstrukcija, pridružio mu se i načelnik ove opštine.

  “Općinsko vijeće Bosanske Krupe je svoju posljednju odluku kojom je tretirala investicije gospodina Arifagića donijela jednoglasno. Sve općinske institucije su saglasne. Bile su neke male uzurpacije zemljišta na kojem on treba zasaditi hranu za krave, ali mi ćemo to vrlo brzo riješiti”, poručuje Armin Halitović, načelnik opštine Bosanska Krupa.

  Investicije vrijedne 20 miliona KM mogle bi biti ugrožene, ukoliko se ne riješi problem sa dodjelom poljoprivrednog zemljišta za zadovoljenje potreba farme Jusufa Arifagića. S druge strane, on navodi kako će zaposliti novih 300 ljudi, samo ukoliko mu se dozvoli da nesmetano radi i iskoristi postojeće kapacitete.

  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty three ÷ = seven