More

  Vlado Jevtić: Planiramo da Brčko postane saobraćajno središte (VIDEO)

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Intenzivnije razvijanje putne infrastrukture na području Brčko distrikta počelo je formiranjem Javnog preduzeća “Putevi Brčko” i izgradnjom zaobilaznice. Vlado Jevtić, direktor JP-a “Putevi Brčko”, za Otisak TV govorio je o završenim značajnim projektima saobraćajne infrastrukture i onima za koje tek trebaju krenuti procesi planiranja i izgradnje.

  „Mi [JP “Putevi Brčko”] definitivno smatramo da je ogroman posao napravljen izgradnjom zaobilaznice“, poručio je Jevtić, istakavši da ona „i dan-danas predstavlja neku vrstu žile kucavice u Brčko Distriktu“.

  „Kompletan teretni i tranzitni saobraćaj koji prolazi kroz Brčko distrikt i koji ide dalje ka ostalim mjestima u BiH i inostranstvu, prolazi upravo putem obilaznice. Tako da je u velikoj mjeri dovelo do toga da grad prodiše“, napomenuo je Jevtić.

  Ipak dodaje da gužve u gradu i dalje postoje, posebno u vrijeme „dolaska naših sugrađana koji privremeno žive u inostranstvu; što zbog radnog vremena, pijačnog dana i slično“.

  „Dakle, i dalje imamo određene tačke u gradu koje trebamo rješavati u narednom periodu“, zaključio je.

  Međutim, planovi ovog preduzeća sežu dalje od lokalne zajednice. Jevtić objašnjava da je u planu izgradnja dvaju autoputeva – autoput istok-zapad, koji će povezivati Bijeljinu sa Šamcem i dalje s Modričom te se povezivati na koridor 5C, i drugi putni pravac koji će ići od Tuzle prema Orašju i koji će prolaziti kroz Brčko distrikt.

  „Trenutno su razgovori na tu temu: kojim će se tačno pravcem kretati taj novi autoput; da li će imati neke zajedničke trase; da li će biti samo jedna zajednička petlja; ili neki drugi modaliteti…“, pojasnio je.

  „To će predstavljati najveći infrastrukturni projekat koji je dosada u istoriji Brčkog napravljen.“

  Jevtić je najavio još dva ambiciozna projekta – sanaciju postojećeg Savskog mosta ili eventualnu rekonstrukciju i izgradnju novog mosta „koji je planiran da se radi par kilometara nizvodno od šljunkare Gramos, dakle od kružnog toka prema Bijeljini“.

  Istakao je da je novi most već ucrtan u prostornim planovima Brčko distrikta, ali i Republike Hrvatske i da je uz njegovo planiranje bitno voditi računa o pristupnim cestama, „jer sam most bez pristupne ceste ne vrijedi“.

  „Mi planiramo da Brčko postane saobraćajno središte, jedno od najbitnijih u Bosni i Hercegovini“, naglasio je, dodavši da će Distrikt, uz ovaj projekt i uz proširivanje kapaciteta Luke, „imati izuzetno dobru povezanost“ što se tiče riječnog saobraćaja i drumskog saobraćaja.

  Uloga JP-a “Putevi Brčko” u navedenim projektima tek treba biti definirana.

  „Imajući u vidu da se radi o međunarodnim projektima, mi ćemo imati onu ulogu koja se nama dodijeli“, izjavio je Jevtić, dodavši da će preduzeće uraditi sve što mu budu dodijeli.

  „Mi možemo biti nosioci projekta, ako se to tako odredi.“

  Što se tiče skorijih planiranja i radova, Jevtić je istakao da je JP “Putevi Brčko” počeo raditi magistralne i regionalne puteve, te da je dio tih puteva urađen, a dio planiran za narednu godinu.

  „Naš plan je da svi magistralni i regionalni putevi koji nisu urađeni, da budu završeni u toku sledeće godine, tako da imamo mrežu tih bitnijih puteva.“

  U planu su i radovi u prigradskoj i gradskoj zoni i za te potrebe planirano je, prema Jevtićevim riječima, između 5 ili 6 miliona KM, a cifra prestiže i 8 miliona KM uz ostale troškove.

  S obzirom na to da gužve u gradu i dalje postoje, “Putevi“ planiraju i izgradnju sedam kružnih tokova. Jevtić je naglasio da su prva dva planirana kružna toka na ulazu u Eš naselje i kod stadiona Jedinstva – lokacije kod kojih nema problema s eksproprijacijom i imovinskim pitanjima.

  U nastavku slijedi revizija projekta i tenderska procedura za izvođača radova, te Jevtić predviđa da bi s proljećem sljedeće godine mogli krenuti u izgradnju minimalno dva kružna toka.

  Dodao je da su krenuli s projektovanjem trećeg kružnog toka kod Prve osnovne škole.

  „[K]oji nam predstavlja trenutno najproblematičniju tačku što se tiče cirkulacije saobraćaja u čitavom gradu, jer zbog semafora koji se nalaze na toj lokaciji, dolazi do velikih gužvi.“

  Javno preduzeće “Putevi Brčko” radi i na proširenju parking prostora. U toku su završni radovi na izgradnji savremenog parkinga pored Brčanske bolnice koji ima kapacitet od blizu 200 mjesta.

  Cijela emisija
  Autorica: Emina Osmić Hajdarević
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img