More

  Vlado Jevtić o prvom Sajmu zapošljavanja i obrazovanja

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Piše: Safet Imamović

  U Brčkom se po prvi put organizira Sajam zapošljavanja i obrazovanja, što je bio povod za intervju sa direktorom Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Vladom Jevtićem.

  – Dvadesetpetog maja 2018. godine, odnosno posljednji petak u ovom mjesecu, od 11:00 – 18:00, u zgradi Omladinskog centra u Brčko distriktu počinje prvi Sajam zapošljavanja i obrazovanja. Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta je, u saradnji sa Vladom Brčko distrikta, prije svega sa Odjeljenjem za privredni rast i razvoj i Odjeljenjem za obrazovanje, odlučio da organizuje prvi Sajam zapošljavanja i obrazovanja, a sve u cilju povezivanja svih prisutnih faktora na tržištu rada. Tačnije povezivanje sektora obrazovanja, poslodavaca, nezaposlenih i učenika, naravno, sve to uz pomoć Zavoda za zapošljavanje.

  Naš osnovni cilj jeste da na jedno mjesto okupimo sve relevantne činjenice kako bismo na osnovu toga pokušali da na najbolji mogući način organizujemo tržište rada, te da u trenutnim okolnostima postignemo maksimalni mogući rezultat. Želimo angažovati, odnosno zaposliti što veći broj nezaposlenih građana, ali uz to i da omogućimo našim poslodavcima da uz što lakši način dođu do potrebnih i kvalitetnih radnika. Uz sve to želimo povezati poslodavce i obrazovanje, kako bi iz sistema obrazovanja izlazili oni kadrovi koji su realno potrebni na tržištu.

  Želimo smanjiti broj nezaposlenih lica određenih zanimanja, jer trenutno imamo situaciju da na tržištu rada postoji skoro 900 trgovaca, 780 ekonomskih tehničara, 350 gimnazijalaca, 350 diplomiranih ekonomista… Trenutno, naše tržište ne može da zaposli sve te kadrove i naša je ideja da kroz ovaj sajam pokušamo pokrenuti cijelu priču, te da promijenimo svijest svih sudionika koji se nalaze na tržištu rada, kako iz javnog sektora tako i poslodavaca. Sve ovo ima za cilj da se pronađe zajednički jezik i da se osigura prosperitet i razovoj našeg grada.

  • Na koji način će poslodavci moći da učestvuju na ovom sajmu?

  – Svi poslodavci, institucije i svi drugi koji budu zainteresovani za ovaj sajam i budu nam se javili za učešće na Sajmu imaju obezbijeđen štand na kojem će moći da izlažu svoje ponude i potrebe za poslodavce a da uz to koordiniraju sa učenicima. Kompletno izlaganje na Sajmu bit će potpuno besplatno.

  Ono što želim naglasiti jeste da svi poslodavci koji budu učestvovali na Sajmu će biti dodatno stimulisani prilikom dobijanja novčanih sredstava za zapošljavanje radnika koje organizuje Zavod za zapošljavanje a koji će biti organiziran najvjerovatnije u šestom ili sedmom mjesecu ove godine.

  Tako da ovim putem pozivam sve poslodavce a takođe i obrazovne institucije da uzmu učešće na ovom sajmu, a također bih pozvao i sve učenike, studente, nezaposlena lica ali i sve naše ostale sugrađane koji su zainteresovani za nastavak školovanja u Brčko distriktu i okruženju, ili eventualno za novi posao ili promjenu postojećeg posla da dođu i da obiđu naše štandove.

  Na Sajmu će biti prisutne i četiri ambasade a koje će ovom prilikom prezentovati mogućnosti školovanja i stipendiranja naših učenika u inostranstvu, što dodatno daje vrijednost samom sajmu.

  • Kako se poslodavci mogu prijaviti?

  – Poslodavci se mogu prijaviti u prostorijama Omladinskog centra „Vermont“, obzirom da je OC „Vermont“ izvođač radova. Sve što je potrebno jeste da se ispuni obrazac, a kako bi mi mogli spremiti štand za njihovo izlaganje.

  • Postoje li neki rokovi?

  – U principu mi imamo ograničen broj štandova, u ovom slučaju, to je otprilike 15-20 štandova za poslodavce. Stoga rok je do ispunjenja svih raspoloživih mjesta.

  • Kada je riječ o broju nezaposlenih lica na Zavodu za zapošljavanje, možemo spomenuti i taj podatak?

  – Mi trenutno imamo 10.600 nezaposlenih lica, što predstavlja smanjenje broja nezaposlenih lica u posljednjem posmatranom periodu.

  Sa druge strane imamo određeni blaži porast broja nezaposlenih, ali u svakom slučaju veći je broj zaposlenih lica nego što dolazi do povećanja broja nezaposlenih.

  Trend odliva iseljavanja naših građana u inostranstvo se nastavlja i to je ono što nas ne raduje.

  Ali, kao što rekoh, dolazi do konstatnog rasta broja zaposlenih lica u privatnom sektoru, ali također i u javnom.

  Tako da imamo ta dva trenda a koji su odlika današnjeg regiona, kao što je situacija u Srbiji, Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine.

  • S obzirom na to da su sajmovi zapošljavanja koji su ranije organizirani na prostoru Bosne i Hercegovine pokazali određenu efektivnost i rezultate, da li i Vi očekujete nešto slično od ovog sajma? Hoće li biti dobrih rezultata za građane Distrikta?

  – Naravno, mi se nadamo da će rezultati biti dobri i pozitivni. Na kraju krajeva ovo je prvi sajam koji organizujemo, te smatramo da ćemo u narednim godinama koje dolaze raditi puno više ovakvih projekata i pobrinuti se da ovaj sajam poprimi prefiks tradicionalnog.

  Sajam je dio programa. Postoji tu još mnogo toga poput karijernog usmjeravanja gdje se trudimo da povežemo sve segmente tržišta rada kroz anketiranje poslodavaca, škola i slično. Razgovore sa učenicima a takođe i formiranje kancelarije koja će učenicima u osnovnim i srednjim školama pružiti određenu dugoročnu pomoć a koja će u ovom slučaju trajati devet mjeseci. Učenici će moći obratiti se za pomoć i sugestije prilikom odabira svog daljnjeg školovanja.

  Ovo nam je bitno jer se mi trudimo da kroz razgovore sa učenicima, počevši od završnih razreda osnovnih škola, također završnih razreda srednjih škola da ih usmjeravamo ka onim zanimanjima koja su deficitarna na našem tržištu, a da im isto tako ukazujemo i na suficitarna zanimanja, odnosno na zanimanja koja se nalaze na listi nezaposlenih na našem Zavodu. U narednih deset godina, licima sa ovim suficitarnim zanimanjima mi nećemo biti u mogućnosti da obezbijedimo neko kvalitetno zaposlenje.

  Suština svega jeste usmjeravanje, pravovremeno usmjeravanje učenika kako bi odabrali pravo zanimanje i samim tim što lakše pronašli odgovarajući posao, sa jedne strane, a sa druge strane poslodavcima da omogućimo da lakše pronađu odgovarajuće kadrove. Jedino na taj način svi učesnici na tržištu bili bi zadovoljni.

  [Ustupljeno Otisku/Promo]
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  51 − forty seven =