More

  Vlada usvojila smjernice za obrazovanje odraslih i nacrt o reguliranju cijena

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Na današnjoj održanoj 48. redovnoj sjednici Vlada Distrikta odobrila je prijedlog Odjeljenja za obrazovanje koji se tiče smjernica za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopuni Zakona o obrazovanju odraslih u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

  Kako je navedeno u nacrtu, zakon koji je trenutno na snazi donesen je u oktobru 2018. godine, a prilikom njegove implementacije uočena je potreba za izmjenama i dopunama, u smislu jednostavnije primjene zakonskog okvira kojem je cilj stvaranje „društva koje uči“, dakle cjeloživotnog učenja. Shodno tome, odobrene se smjernice kojima se, između ostalog, preciznije definišu formalni i neformalni programi obrazovanja odraslih, omogućuje ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanje, čiji je osnivač Brčko distrikt BiH, bavljenje djelatnošću obrazovanja odraslih te propisivanje mogućnosti sticanja petog stepena obrazovanja, kao jednog od oblika dokvalifikacije.

  Vlada je također podržala Nacrt zakona o reguliranju cijena u Brčko distriktu BiH koji je na razmatranje uputila Skupština.

  Odobrene su i Smjernice za izradu nacrta zakona o održavanju zgrada u Brčko distriktu BiH, koji ima za cilj regulisanje pitanja koja u postojećem zakonu nisu nikako ili nisu na adekvatan način regulisana. Između ostalog, novi zakon će tretirati sve vrste zgrada, a ne samo „stambene“, te će se kaznenim odredbama spriječiti mogućnost neizvršavanja obaveza etažnih vlasnika.

  Na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu usvojen je prijedlog Odluke o odobravanju tekućeg transfera i usvajanju Programa utroška sredstava u korist Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH za realizaciju programa samozapošljavanja na području Brčko distrikta BiH u iznosu od 500.000,00 KM. Usvojen je i prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u vezi s Odlukom o usvajanju izmjene Programa utroška tekućih donacija, subvencija i transfera u navedenom odjeljenju, a koji su odobreni budžetom Distrikta- navedeno je u pisanoj informaciji iz Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × eight = thirty two