More

  Vlada usvojila amandmane na Budžet za 2018. godinu

  Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na današnjoj 52. vanrednoj sjednici Prijedlog odluke o usvajanju amandmana na Budžet Brčko distrikta BiH za 2018. godinu, kojom je budžet uvećan za 483.000 KM, a ukupan budžet za 2018. godinu iznosi 244.464.005,80 KM.

  „Potreba za intervenisanje u budžet uslijedila je zbog potrebe da se osiguraju nedostajuća sredstva za otklanjanje nedostataka na zgradi Policije koja bi konačno mogla biti i tehnički primljena i u funkciji do kraja godine, što je zaista neophodno“, rekao je nakon sjednice gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

  On je dodao da je Vlada intervenisala i u dijelu koji se tiče osiguranja sredstva za liječenje i transplantaciju bubrega za jedno lice. Javila se potreba, kako je naveo gradonačelnik, za osiguravanjem dodatnih sredstava u smislu isplate naknada za članove Vlade koji su podnijeli ostavke na svoje funkcije u proteklom periodu, što je zakonska obaveza prema Zakonu o Vladi Brčko distrikta BiH, a osigurana su nedostajuća sredstva za završetak gradnje obdaništa u naseljima Ilićka i Klanac.

  „Ja ću već danas uputiti zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Brčko distrikta BiH za ponedjeljak i nadam se da će poslanici podržati ovaj amandman naročito uzimajući u obzir okolnost da smo osigurali i podršku predstavnika sva tri naroda kada je u pitanju funkcionisanje zakonodavne vlasti“, istakao je gradonačelnik Milić.

  Na vanrednoj sjednici primljena je k znanju Informacija Javnog preduzeća „Putevi Brčko“ u vezi s Prijedlogom odluke o davanju saglasnosti na aneks br. 1 ugovora o izvođenju radova na izgradnji zaobilaznice oko Brčkog.

  Gradonačelnik je pojasnio da je rok za izgradnju zaobilaznice prošao te da se javila potreba da se kroz aneks ugovora definišu novi rokovi za dovršetak ovog kapitalnog projekta.

  „Vlada nema ingerencije za davanje saglasnosti na aneks ugovora, ali smo prodiskutovali o toj temi i ovu informaciju ćemo također po hitnom postupku uputiti Skupštini na izjašnjenje“, zaključio je gradonačelnik.

  Vlada Brčko distrikta BiH danas je okončala i 43. redovnu sjednicu na kojoj je usvojen Pravilnik o postupku izdavanja sigurnosnog odobrenja ili akreditacije sistema informaciono-komunikacionih tehnologija za rukovanje tajnim podacima. Usvojene su Smjernice za izradu pravilnika o akreditaciji i licenciranju visokoškolskih ustanova s područja Brčko distrikta BiH. Na današnjoj redovnoj sjednici, na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, usvojene su odluke o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu subvencija JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikt BiH za period od 1. 4. do 30. 6. 2018. godine, kao i Programa utroška sredstava za dodjelu subvencija Fondu zdravstvenog osiguranja za isti period.

  Usvojeni su i akcioni planovi nastali na osnovu izvještaja o reviziji finansijskog poslovanja Odjeljenja za javnu sigurnost i Ureda gradonačelnika za 2017. godinu po preporukama Ureda za reviziju javne uprave i institucija Brčko distrikta BiH.

  Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je i sljedeće odluke: Odluku o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za priznavanja dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja; Odluku o izmjeni Odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH za člana Upravnog odbora projekta „Doprinos provođenju CITES konvencije u BiH“; Odluku o izmjeni Odluke o usvajanju Pedagoških standarda i normativa za srednje obrazovanje u Brčko distriktu BiH kao i Odluku o proširenom pravu u socijalnoj zaštiti/pomoć za uslugu personalne asistencije.

  Članovi Vlade dali su saglasnost na Prijedlog odluke o vrsti i visini naknade Disciplinskoj komisiji u organima javne uprave Brčko distrikta BiH za učešće u radu van radnog vremena te primili k znanju Informaciju o sticanju nekretnine uz naknadu označene kao parcela broj 4436/19, KO Brčko 4, saopćeno je iz Vlade.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  25 + = thirty two

  Čitano

  Povezani članci