More

  Vlada u Brčkom odobrila Program utroška sredstava donacija za utrošak struje. Šta to znači?

  - Advertisement -

  Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na 25. redovnoj sjednici, na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, odobrila Program utroška sredstava donacija za utrošak električne energije aktivnim potrošačima iz kategorije domaćinstva za 2023. godinu u ukupnom iznosu od 2.000.000,00 KM.

  Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Asmir Mujanović kazao je da su sredstva u odnosu na 2022. godinu povećana za oko 25%.

  „Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge izvršit će provjere za potencijalne korisnike ove donacije te će nakon utvrđenih kriterija proslijediti novčana sredstva JP „Komunalno  Brčko”, istakao je Mujanović.

  Na prijedlog istog odjeljenja odobren je i Program utroška sredstava donacija pojedincu korisniku socijalno programskih mjera za komunalne usluge u ukupnom iznosu od 850.000,00 KM.

   „I ovim programom je predviđeno da će novčana sredstva biti doznačena JP ‘Komunalno Brčko’ gdje će po ovom osnovu biti umanjena za svako potrošačko mjesto u zavisnosti od kriterija koji budu ispunjavali. Potencijalni broj korisnika ovog prava je oko 13.000 koji će imati pravo na umanjenje na računima od po 65,00 KM“, istakao je Mujanović.

  Vlada Distrikta je na današnjoj sjednici odobrila i Program utroška sredstava donacija pojedincu po osnovu Sporazuma o finansiranju godišnjeg Akcionog plana u prilog Paketu za energetsku podršku za Zapadni Balkan za 2023. godinu u visini od 977.915,00 KM.


  „Obuhvaćeno je oko 13.000 građana Brčko distrikta BiH iz različitih socijalno-programskih mjera, a to su: penzioneri koji su ostvarili pravo na jednokratnu novčanu pomoć u 2023. godinu u iznosu od 150,00 KM u ovoj godini, nezaposlena lica sa evidencija Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH – žene 55 godina i starije, te muškarci 60 godina i stariji, korisnici stalne osnovne pomoći, hraniteljske porodice djece bez roditeljskog staranja, porodice djece ometene u psihofizičkom razvoju, ratni invalidi i mirnodopski invalidi evidentirani u Službi za boračko-invalidsku zaštitu sa invalidninom koja ne prelazi iznos od 538,27 KM“, obrazložila je šefica Pododjeljenja za socijalnu zaštitu Nataša Stevanović.

  Mujanović je istakao da ova tri programa imaju za cilj da poboljšaju socioekonomski status određenih kategorija stanovništva u Brčko distriktu BiH.

  „Kroz ova tri programa, za ove i slične svrhe, namijenjena su sredstva u iznosu od 3.800,000, 00 KM, za razliku od prethodne godine kada je taj iznos iznosio oko 2.500,000,00 KM, a u odnosu na prethodnu godinu to je povećanje za oko 52%”, naveo  je Mujanović.

  Na današnjoj sjednici usvojen je i prijedlog Pravilnika o izmjeni Pravilnika o načinu utvrđivanja iznosa naknade u postupku eksproprijacije nekretnine.

  Donesena je i Odluka o odobravanju tekuće donacije i usvajanju Programa utroška sredstava za finansiranje pacijentskih udruženja od posebnog interesa za 2023. godinu. Visina ukupnih sredstava za ovu namjenu po ovom programu iznosi 40.000,00 KM, a minimalni iznos sredstava koji se može odobriti iznosi 1.000,00 KM, dok je maksimalni iznos 5.000,00 KM.

  Članovi Vlade dali su i saglasnost na godišnji izvještaj o realizaciji Strategije reforme upravljanja javnim finansijama Brčko distrikta BiH (2021–2025) za 2022. godinu s konsolidovanim Akcionim planom za 2023. godinu.

  Također, donesena je i Odluka o odobravanju subvencije i Programa utroška sredstava JP „Luka Brčko” za sanaciju štete koja je prouzrokovana zatvaranjem mosta Brčko – Gunja za teretni saobraćaj.

  K znanju je primljen i Izvještaj o procjeni štete nastale u oblasti poljoprivrede usljed olujnog nevremena od 19. 7. 2023. godine, navedeno je u pisanoj informaciji iz Sektora za informiranje Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty eight + = ninety one