More

  Vlada Tuzlanskog kantona poziva veterane na povlačenje

  Vlada Tuzlanskog kantona saopćila je da se rješenje treba tražiti na federalnom nivou vlasti.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Veterani treći dan provode na petlji Šićki Brod kod Tuzle, uz poruku da neće odustati od svojih zahtjeva, zbog kojih su blokirali saobraćaj u tom dijelu Bosne i Hercegovine, javlja Otisak.ba.

  Vlada Tuzlanskog kantona saopćila je da se rješenje treba tražiti na federalnom nivou vlasti, prenosi Anadolija.

  I iz Vlade Tuzlanskog kantona u petak su uputili poziv federalnom premijeru Fadilu Novaliću i Salki Bukvareviću, federalnom ministru za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, da u što kraćem roku dođu u Tuzlu, da se susretnu sa borcima i direktno upoznaju s njihovim zahtjevima, te da im objasne realne mogućnosti za njihovo ispunjenje.

  “Uzimajući u obzir o kojoj se populaciji radi, kao i da postoje i da su u upotrebi alternativni putni pravci, Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada nisu smatrali za neophodno da policijskom intervencijom deblokiraju ovu saobraćajnicu. Imajući u vidu sve navedeno, kao i činjenicu da su se borci povukli s drugih saobraćajnica u BiH, kantonalna vlada je danas uputila i poziv braniteljima da zadrže dostojanstvo i da se povuku sa saobraćajnica, kako bi se privredni i društveni život mogao nesmetano odvijati, a da ostvarenje svih svojih prava branitelji traže putem nadležnih institucija sistema”, saopćili su iz Vlade Tuzlanskog kantona.

  Ranije je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) saopćeno da je zbog protesta i dalje u prekidu odvijanje saobraćaja na petlji Šićki Brod.

  Tokom četvrtka pripadnici kantonalnog MUP-a pokušali su razgovorom privoljeti demonstrante da se povuku i omoguće normalan protok vozila, ali u tome nisu uspjeli.

  Veterani su tražili da im se u četvrtak na petlji Šićki Brod obrati kantonalni ministar za boračka i pitanja invalida odbrambenog i oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, ali do sastanka nije došlo.

  Protesti se odvijaju bez incidenata

  Veteranima su se u četvrtak navečer pridružili i brojni nekadašnji pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, među kojima i komandant 1. Tuzlanske ratne brigade Jusuf Šećerbegović, te komandant 3. Tuzlanske brigade Kemo Džanko.

  “Došao sam da bivšim saborcima pružim podršku. Ovo su sve nekadašnji dobrovoljci čija su tri zahtjeva potpuno opravdana i vrijeme je da krivicu prijašnjih vlasti ispravi sadašnja. Ne može u državi biti 1.600 boračkih organizacija, kao ni ogroman broj navodnih boraca koji nezasluženo uživaju privilegije kakve nemaju ovi ljudi na petlji. Spisak boraca u registru može se očistiti za mjesec dana”, izjavio je Šećerbegović za Fenu.

  U MUP-u Tuzlanskog kantona Feni je ranije nezvanično rečeno da policija neće primjenjivati silu kako bi odblokirala prometnicu, a takav je stav i članova Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona.

  Policije ima na mjestu protesta, ali zasad nije bilo nikakvih incidenata.

  Saobraćaj se na graničnom prelazu Bijača nesmetano odvija, ali pored prelaza i u petak ujutro je prisutna jedna grupa pripadnika Udruženja “Zaboravljeni branitelji” koja protestuje, prenose bh. mediji.

  Borci su ranije poručili kako se hitno treba utvrditi jedinstven registar boraca i boračkih naknada, te da se 1.600 boračkih udruženja u Federaciji Bosne i Hercegovine prestane finansirati iz budžeta.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight ÷ eight =