Vlada RS-a utvrdila prijedlog zakona: Nova ministarstva po hitnom postupku

  Predviđeno je da u RS-u umjesto jedno, budu formirana dva ministarstva, i to privrede i preduzetništva, te energetike i rudarstva.

  Foto: Arhiv AA

  Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas Prijedlog zakona o republičkoj upravi, po hitnom postupku, javlja Anadolu Agency (AA).

  „Razlog za donošenje Zakona o republičkoj upravi sadržan je u potrebi reorganizacije republičke uprave, radi funkcionalnije organizacije Vlade, prilagođene savremenim kretanjima, sa fokusom na privredu, nove tehnologije, informatizaciju društva, unapređenje konkurentnosti privrede, ali i mladim kadrovima sa primjenjivim i savremenim znanjima”, navodi se u saopštenju iz Vlade RS-a.

  U odnosu na važeći Zakon o republičkoj upravi, predloženim zakonskim rješenjima osniva se Ministarstvo privrede i preduzetništva, Ministarstvo energetike i rudarstva, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

  Osniva se Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije

  Pored navedenog, kao samostalna republička upravna organizacija osniva se Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, koji preuzima poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, a koje prestaje sa radom.

  „Formiranjem Ministarstva privrede i preduzetništva stvaraju se preduslovi za sistemsku saradnju sa poslovnom zajednicom, stavlja se akcenat na privredu i preduzetništvo i sistemske mjere za podizanje konkurentnosti u ovim oblastima i zapošljavanja“, navodi se u saopštenju.

  Dio poslova vezanih za visoko obrazovanje, koji su do sada bili u djelokrugu poslova Ministarstva prosvjete i kulture, prenosi se u Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo koje će obavljati i poslove Agencije za informatičko društvo RS-a, kao i Akademske i istraživačke mreže RS-a (SARNET).

  „S obzirom da je realizovan najveći dio poslova kojima se bavilo Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, kao i da ne postoji potreba za daljom normativnom djelatnošću u ovoj oblasti, navedeno ministarstvo se transformiše u Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije”, stoji u saopštenju.

  Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju mijenja naziv u Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i djelimično djelokrug poslova, s obzirom da poslove koji se odnose na privlačenje stranih ulaganja, podršku domaćim i stranim investitorima i procjenu uticaja propisa preuzima Ministarstvo privrede i preduzetništva.

  Uvođenje kineskog jezika

  Vlada RS-a usvojila je danas informaciju o uvođenju kineskog jezika u škole u ovom entitetu, a ministar prosvjete i kulture ovlašten je da potpiše sporazum o obezbjeđivanju nastavnika kineskog jezika sa Konfucijevim institutom sa sjedištem u Hanbanu, Kina.

  „S ciljem sprovođenja aktivnosti na uvođenju fakultativnog izučavanja kineskog jezika, Ministarstvo je predložilo škole u kojima su učenici iskazali interesovanje za izučavanje kineskog jezika, te je od drugog polugodišta školske 2017/2018. godine isti uveden kao fakultativna nastava osnovnim školama ‘Sveti Sava’ u Istočnom Novom Sarajevu i Doboju,  te ‘Georgi Stojkov Rakovski’ u Banjaluci ‘Srbija’ u Šamcu i Srednjoškolskom centru Foča“, navodi se u saopštenju i dodaje da kineski jezik izučava i 40 učenika u banjalučkoj Gimnaziji.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty eight + = 43