More

  Vlada RS-a utvrdila metodologiju rada komisije o stradanju na području srebreničke regije i Srba u Sarajevu

  Vlada Republike Srpske prihvatila je metodologiju rada Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine i metodologiju rada Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine  predloženu od Ministarstva pravde Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, javlja Anadolu Agency (AA).

  „Zadužuje se Ministarstvo pravde RS-a da u što kraćem roku predloži kriterije neophodne za imenovanje članova Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, kako bi se stvorile pretpostavke da se odrede institucije koje će predložiti članove komisije, a posebno vodeći računa o tome da komisije treba da budu međunarodnog karaktera“, zaključeno je na sjednici Vlade RS-a.

  Narodna skupština RS-a 14. avgusta odbacila je izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage, te formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine i to o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu. Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda na te zaključke pokrenuo je proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa, a Ustavni sud RS-a ocijenio je da je zahtjev neprihvatljiv.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ five = two

  Čitano

  Povezani članci