Vlada osudila prijetnje upućene portalu eBrčko

Foto: Arhiva

Kolegij Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici osudio je prijetnje koje je uputilo jedno lice kroz komentar portalu eBrčko.

Prema saznanjima Policije Brčko distrikta BiH, prijetnje su se desile u subotu, 22. 5. 2021. godine uoči početka emisije uživo na tom portalu.

– Odmah nakon saznanja policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH preduzeli su intenzivne mjere i radnje iz svoje nadležnosti na rasvjetljavanju svih činjenica u vezi s navedenim događajem, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH – navedeno je u policijskom izvještaju.

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine daje punu podršku nadležnim institucijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine da nastave profesionalno obavljati svoj posao, prioritetno rade na rasvjetljavanju takvih slučajeva i djeluju preventivno na njihovom suzbijanju, navedeno je u današnjem saopštenju Vlade.

eBrčko nezadovoljan radom Policije

Glavni i odgovorni urednik portala eBrčko Goran Opačić smatra da su pripadnici Policije postupili krajnje nekorektno kada su u svoje prostorije pozvali njegove kolege iz redakcije, kako bi dali izjavu povodom prijetnji, kako ga on naziva, terorističkim napadom tokom realizacije podcasta “Cameraman” u kojem je gost bio pravoslavni sveštenik Kristijan Đokić.

– Naše kolege su se uredno odazvale ovom pozivu kako bi svjedočili “da su pročitali komentar”, ponavljamo “da su pročitali komentar” Aldina Smajlovića, osobe koja je uputila prijetnje redakciji portala, međutim ostaje gorak ukus u ustima nakon saznanja da se u sličnim situacijama, čak i posljednji primjer nedoličnog ponašanja jednog od poslanika u Skupštini Brčko distrikta to dokazuje, kolege novinari i voditelji nisu pozivani da daju izjave – navodi Opačić.

Za njega je neshvatljivo zašto je onda kolega koji je samo vodio emisiju podcast “Cameraman” pozvan u Policiju u svojstvu svjedoka.

– Osim ako se na ovaj način htjela poslati jasna poruka da se o terorističkim prijetnjama i govoru mržnje na internetu ne isplati govoriti i pisati, jer ćete u suprotnom pola dana provesti u novim prostorijama Policije distrikta i svjedočiti o onome što je već vidjelo pola grada, a da stvar bude još bizarnija, u prostorije Policije je pozvan i gost naše emisije, otac Kristijan Đokić.

Redakcija portala eBrčko.net oštro osuđuje “neopravdane postupke” Policije Brčko distrikta i poziva ih da umjesto “matletiranja” članova redakcije i njihovih gostiju, javnosti saopšte ko zaista stoji iza ovih “gnusnih” prijetnji, te da počinioca privedu pravdi.

Najavili su da će takođe uputiti i zvaničan zahtjev za policijskim obezbjeđenjem svih članova redakcije dok počinilac ne bude “iza rešetaka”.

Prijetnje upućene portalu eBrčko jučer je osudio i glavni i odgovorni urednik portala Otisak Adis Mujdanović, kao i urednici portala InfoBrčko.com i Objektivmedia.comSafet Imamović i Miroslav Obradović, a danas se tekstom na portalu eBrčko oglasio i poznati brčanski novinar Hit televizije Neđo Đurović.