More

  Vlada odobrila rebalans Budžeta Distrikta za 2022. godinu u iznosu od blizu 28 miliona maraka /FOTO

  spot_imgspot_img

  -Na danas održanoj 49. redovnoj sjednici, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odobrila je Odluku o rebalansu Budžeta Brčko distrikta BiH za 2022. godinu u iznosu od 27.855.000,00 KM.

  Ovo je novinarima saopćio gradonačelnik Esed Kadrić koji je na konferenciji za medije podsjetio da su sredstva iz rebalansa, između ostalog, planirana za podsticaj u poljoprivredi, za eksproprijaciju te za povećanje sredstava za smještaj studenata u studentske domove.

  „Potrebno je istaknuti da smo se opredijelili da osiguramo donaciju za utrošak električne energije aktivnim potrošačima iz kategorije domaćinstava u vidu novčanog transfera prema JP „Komunalno Brčko“ kako bismo dali podršku u ovom vremenu silnih poskupljenja i subvencionirali struju domaćinstvima. U saradnji s ovim preduzećem napravit ćemo određene kriterije za realizaciju tih sredstava i smatramo da će ovaj vid podrške imati značajan efekat“, kazao je gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić.

  Gradonačelnik Esed Kadrić

  Za oblast sporta i funkcionisanje sportskih kolektiva predviđeno je dodatno izdvajanje sredstava od 1.000.000,00 KM radi saniranja negativnih posljedica s kojima su se suočili sportski kolektivi u protekloj godini. Rebalansom su obuhvaćena sredstva kojim će se supstituirati ljekari koji se nalaze na specijalizaciji, odnosno zaposlenje mladih ljekara do njihovog povratka.

  „Nastavljamo s podrškama u finansiranju Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH, Radio-novinsku izdavačku ustanovu „Radio Brčko“ kao i za Razvojno-garantni fond, odnosno Jedinice za implementaciju međunarodnih projekata. U ovom prijedlogu stoji transfer prema Fondu zdravstvenog osiguranja za nabavku senzora za mjerenje šećera za osobe oboljele od dijabetesa“, dodao je Kadrić.

  U izmjene budžeta uvrštena su sredstva za program subvencioniranja dijela kamata za kupovinu prve nekretnine, rekonstrukciju odjeljenja pedijatrije, izgradnju nedostajućih sportskih dvorana za osnovne škole.

  Kako je naveo u svom obraćanju gradonačelnik Kadrić, predviđena su sredstva za izgradnju stambenog objekta u MZ Brka za smještaj preživjelih članova porodice Salihović, čiji su srodnici stradali u požaru, a značajni iznosi izdvojeni su i za projekat deminiranja, nabavku vatrogasnih vozila te revitalizaciju kulturno-historijskih spomenika i objekta.

  „Imamo inicijalna sredstva za izgradnju sjedišta nastavnog centra Uprave za indirektno oporezivanje na području Brčko distrikta BiH te ćemo narednih dana pripremiti i potpisati sporazum s njima, i to je za nas veliki uspjeh da jedna tako značajna državna institucija dolazi u Brčko i obavlja određenu djelatnost na teritoriji Brčkog“, rekao je Kadrić, ističući da je rebalans budžeta odraz najneophodnijih potreba i aktivnosti koje vodi Vlada Distrikta, kao i ispunjenje potreba i očekivanja određenih kategorija stanovništva- navedeno je u pisanoj informaciji iz Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy two ÷ = 18

  Čitano

  Povezani članci