Vlada Distrikta usvojila treći Prijedlog rebalansa budžeta za 2021. godinu

Foto / Ustupljeno Otisku

Na današnjoj 14. vanrednoj sjednici Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je treći Prijedlog rebalansa budžeta za 2021. godinu. Gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić kazao je da će u  2022. godinu  biti prenešeno nešto više od 14,5  miliona konvertibilnih maraka kapitalnog budžeta iz 2019. godine.

Ušteda od 180 hiljada KM koja je napravljena iz budžeta za 2021. godinu  biti će preusmjerena na dodjelu stipendija svim studentima Distrikta koji su aplicirali po Javnom pozivu a ispunjavaju uslove.

„Za Program stambenog zbrinjavanja sanacije odnosno rekonstrukcije ratom oštećenih i porušenih stambenih jedinica osigurano je dodatnih 100 hiljada KM. Za obnovu individualnih stambenih objekata raseljenih lica i povratnika u Brčko distrikt planirano je također dodatnih 100 hiljada KM, kao i 50 hiljada KM po projektu stambenog zbrinjavanja raseljenih lica koja se žele integrisati u lokalnoj zajednici”, kazao je Kadrić.

Kada su u pitanju kapitalni projekti u ovoj godini obezbijeđeno je dodatnih 150 hiljada KM za već istenderisan projekat, prvu fazu rekonstrukcije objekta kamernog tetatra u Brčkom.

„130 hiljada KM smo planirali Odjeljenu za zdravstvo za nabavku vozila za prevoz brčanskih dijaliznih pacijenata kao i na druge potrebe ovog odjeljenja. Po 150 hiljada KM planirano je za izgradnju dva nova obdaništa koja će se nalaziti u Srpskoj varoši i Mjesnoj zajednici Broduši”, naglasio je Kadrić.

400 hiljada KM planirano je za nastavak izgradnje fiskulturne sale za Poljoprivrednu i medicinsku školu. Za projektovanje pješačke zone kod Islahijeta i u dijelu ulice Ive Andrića izdvojeno je 50 hilljada KM a za nastavak izgradnje pješačke zone niz Konačko brdo do Savske džamije 200 hiljada KM.

„Također Kancelariji za upravljanje javnom imovinom planirano je 50 hiljada KM za potrebe Službe boračko-invalidske zaštite pripadnika vojske Republike Srpske” dodao je Kadrić.

Ukupan iznos sredstava koja je Vlada angažovala za treći rebalans budžeta iznosi 16.414.000,00 KM.

Novinarka: Suada Malkanović
--