More

  Vlada Distrikta o stipendijama

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Na današnjoj 33. vanrednoj sjednici Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojeni su prijedlozi Odjeljenja za obrazovanje, a tiču se broja učenika za upis u srednje škole Brčko distrikta BiH, kao i visine i broja stipendija koje se dodjeljuju redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija za 2023. godinu.

  Vlada je usvojila Odluku o visini i broju stipendija koji će se dodijeliti redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija za 2023. godinu u ukupnom iznosu od 1.271.000,00 KM.

  250 stipendija će se dodijeliti, kako slijedi:

  – do 35 stipendija studentima prve godine prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koji su proglašeni učenicima generacije, ili su ostvarili prosječnu ocjenu 5,00 u svim godinama četverogodišnjeg srednjeg obrazovanja a koji po istom osnovu nisu bili korisnici stipendije;

   – do 5 stipendija studentima druge i viših godina prvog ciklusa studija koji imaju prosjek ocjena 10,00 ili 5,00 u sistemu ocjenjivanja od 1 do 5 na javnim visokoškolskim ustanovama; – do 5 stipendija studentima s posebnim potrebama koji su prva ili viša godina prvog ciklusa studija;

  – do 3 stipendije studentima pripadnicima nacionalne manjine koji su prva ili viša godina prvog ciklusa studija;

  – do 5 stipendije studentima prve i viših godina prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koji su bez oba roditelja,

  – do 167 stipendija studentima druge i viših godina prvog ciklusa studija,

  – do 30 stipendija studentima prve i druge godine drugog ciklusa studija.

  Redovnim studentima prve godine prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koji su u akademskoj 2021/22. godini bili proglašeni učenicima generacije ili koji su imali prosjek ocjena 5,00 za vrijeme četverogodišnjeg srednjeg obrazovanja dodijelit će se do 35 stipendija.

  Vlada je također usvojila Odluku kojom se određuje broj od 694 učenika raspoređenih u 35 odjeljenja za upis u prve razrede srednjih škola Brčko distrikta BiH za školsku 2023/2024. godinu po smjerovima, stepenu obrazovanja, broju odjeljenja i broju učenika.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty five − twenty eight =