More

  Vlada da predloži mjere sanacije u zdravstvu

  - Advertisement -

  Skupština Brčko distrikta donijela je večeras zaključak da Vlada pripremi prijedlog mjera za saniranje problema u zdravstvu.

  O predloženim mjerama Vlade poslanici će se izjasniti na narednoj sjednici Skupštine 12. aprila.

  O situaciji u oblasti zdravstvene zaštite i problemima u zdravstvu u Brčkom govorili su šef vladinog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sabrija Čandić, direktor Javne ustanove “Zdravstveni centar Brčko” Nihad Šibonjić, direktor brčanskog Fonda zdravstvenog osiguranja Aleksandra Tučić i predsjednik Udruženja doktora medicine i stomatologije Ivan Arsenović.

  Oni su ukazali na potrebu izrade strategije razvoja zdravstvene zaštite u Brčkom.

  Učesnici u raspravi predlagali su da u budžetu distrikta za ovu godinu, koji uskoro treba da se nađe u skupštinskoj proceduri usvajanja, bude predviđen veći iznos za rješavanje infrastrukturnih, kadrovskih i drugih problema u zdravstvu, nauštrb planirane dodjele brojnih grantova neprofitnim i drugim organizacijama.

  Poslanik HSS-a Pejo Mendeš predložio je da u budžetu bude obezbijeđen novac za novu zgradu ginekologije što bi, kako je procijenjeno, koštalo dva miliona KM.

  Prema riječima poslanika Stranke za BiH Zijada Nišića, neophodno je da u Brčkom bude osnovana ljekarska komora koja bi bila generator svih inicijativa za poboljšanje situacije u zdravstvu.

  Poslanik SDS-a Lidija LJubojević upozorila je da je izraženo povećanje kardio-vaskularnih i malignih oboljenja na području Brčkog izazvano i nedostatkom dobrih preventivnih programa.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceSRNA

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one × = 2