More

  Vlada Brčko: Veliki interes privrednih subjekata i pojedinaca za proizvodnju električne energije

  Da bi se neko postrojenje izgradilo i priključilo na elektrodistributivnu mrežu prvenstveno mora da postoji zakonska regulativa, rekao je Bulatović.

  - Advertisement -

  Novinar: Adis Mujdanović

  Šef Odjela za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zoran Bulatović kazao je danas u izjavi za medije da na području ove lokalne zajednice postoji veliki interes privrednih subjekata i pojedinaca za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

  Članovi brčanske Vlade u toku nastavka 57. redovne sjednice danas su predložili, na zahtjev Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a u skladu s preporukama i odlukama Energetske zajednice, članove radnih grupa koje bi radile zajedno s Ministarstvom na izradi zakona koji su bitni za cjelokupnu teritoriju BiH.

  Naime, predloženi su članovi radnih grupa za izradu zakona o obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, električnoj energiji i analizu sektora relevantnih za izdavanje dozvola za izgradnju energetskih objekata na teritoriji Distrikta.

  „S obzirom da imamo veliku zainteresovanost privrednih subjekata i pojedinaca koji bi htjeli da pokušaju da se bave i ovom vrstom djelatnosti u smislu izgradnje postrojenja, odnosno proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, mi moramo, prije svega, da donesemo taj set zakona kako bismo bili u skladu s postojećim zakonima na teritoriji Republike srpske i Federacije BiH, gdje već postoje određena postrojenja koja proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora“, pojasnio je šef Odjela za komunalne poslove Zoran Bulatović.

  Mora da postoji zakonska regulativa

  On je dodao da Distrikt nema nijedno postrojenje koje proizvodi električnu energiju, a da je često u situaciji da ima potrebe za snabdijevanjem električnom energijom.

  „Da bi se neko postrojenje izgradilo i priključilo na elektrodistributivnu mrežu prvenstveno mora da postoji zakonska regulativa. Ovim zakonima bi se preciziralo ko je i za šta nadležan, a zainteresovani investitori bi tačno znali šta trebaju da ispune, kome da se obrate i sl.“, rekao je Bulatović.

  Menadžment Zdravstvenog centra Brčko na današnjoj sjednici Vlade predstavio je Program rada ove javne zdravstvene ustanove za 2019. godinu, koji je i usvojen.

  Na prijedlog Odjela za zdravstvo i ostale usluge usvojena je Odluka o davanju saglasnosti za angažiranje izvršilaca za obavljanje posebnih poslova, a na prijedlog Kancelarije za upravljanje javnom imovinom usvojena je Odluka o promjeni namjene javnog dobra k.o. Brčko 3, saopćeno je iz Vlade.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty eight − fifty six =