More

  Vlada Brčko distrikta usvojila Smjernice za izradu zakona o poslovnim zonama

  Zakon bi trebao da osigura ekonomski razvoj distrikta Brčko, privlačenje stranih i domaćih investitora i osigura otvaranje novih radnih mjesta.

  - Advertisement -

  Vlada Brčko distrikta na današnjem prvom nastavku 27. redovne sjednice usvojila je Odluku o dodjeli jednokratne pomoći penzionerima.

  Nakon višegodišnjih očekivanja, Vlada je usvojila i Smjernice za izradu zakona o poslovnim zonama koji bi, po riječima Pere Gudeljevića, šefa Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, trebao da osigura ekonomski razvoj distrikta Brčko, privlačenje stranih i domaćih investitora i osigura otvaranje novih radnih mjesta.

  „Ova oblast do sada nije bila uređena. To svjedoči podatak da su u prethodnom periodu privrednici pokušavali kroz poslovne inicijative da ulože kapital. Imali smo Komisiju za poslovne inicijative čiji je zadatak bio otklanjanje tzv. ‘uskih grla’, ali se pokazalo da to nije rješenje“, naglasio je Gudeljević.

  On je podsjetio da će otvaranjem poslovnih zona biti otvoren put otvaranju slobodnih zona, ukoliko bude interesanata.

  „Budući da se nalazimo na granici Evropske unije, slobodne zone jesu jedna od šansi da preduzeća iz razvijenih zemalja dođu i proizvode ovdje zbog niza prednosti koje se nude, počev od jeftinije radne snage, električne energije i da te proizvode plasiraju na razna tržišta“, naglasio je Gudeljević.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  1 KOMENTAR

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine + 1 =